Отиващият си премиер на Нидерландия Марк Рюте заяви днес, че

...
Отиващият си премиер на Нидерландия Марк Рюте заяви днес, че
Коментари Харесай

Високи цели : Марк Рюте се цели в поста на Столтенберг в НАТО

Отиващият си министър председател на Нидерландия Марк Рюте съобщи през днешния ден, че е отворен към опцията да наследи на поста му генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според Рюте, който приказва пред нидерландското национално радио, постът е „ доста забавен “, предава Ройтерс.

Марк Рюте възнамерява да напусне вътрешната политика след изборите в Нидерландия през ноември, откакто държавното управление му падна през юли, напомня Politico. По-рано той разяснява, че не се интересува от толкоз сериозна интернационална роля.

В събота обаче той разяснява пред радиото, че да оглави отбранителния съюз би означавало, че „ към момента може да способства с нещо “ за света.

Той акцентира, че не възнамерява да води акция за висшия пост в НАТО, само че „ в случай че се случи – ще се случи “, написа Bloomberg.

Рюте, един от най-дълго управлявалите водачи в Европа, е свързван и преди с редица висши длъжности, в това число поста в НАТО.

Йенс Столтенберг, който оглавява НАТО от 2014 година, през лятото се съгласи да остане на поста още една година след приключването на мандата му - до октомври 2024 година Дотогава би трябвало да бъде определен нов общоприет секретар.

Мандатът на Столтенберг отпред на НАТО се удължава за четвърти път, разяснява Bloomberg. Няколко страни бяха нетърпеливи да изберат жена, която да оглави организацията, само че членовете на алианса не съумяха да се спогодят за правоприемник.

По-рано тази година датският министър председател Мете Фредериксен беше измежду любимците за поста, макар че тя на няколко пъти отхвърли да е претендент.

В изявлението за радиото Рюте разяснява, че не желае да наследява Шарл Мишел като ръководител на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Той показва, че постът на Урсула фон дер Лайен като ръководител на Европейската комисия (ЕК) е по-интересен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР