Отиващата си 2022 година беше доста трудна и турбулентна за

...
Отиващата си 2022 година беше доста трудна и турбулентна за
Коментари Харесай

Доц. Моравенов: БФБ се справя добре, въпреки глобалната несигурност

Отиващата си 2022 година беше много сложна и турбулентна за финансовите пазари. Инвеститорите към момента са неуверени и се въздействат от краткосрочните упования за това, което ще се случи с войната, проблемите с доставките и така нататък

Но Българската фондова борса се показа относително добре, на фона на останалите пазари в Европа и в района, като спадът на SOFIX на годишна база ще бъде някъде към 4-5%, а може би и по-малко.

Това разяснява в в ефира на Дарик радио шефът на Българската фондова борса доцент доктор Маню Моравенов.

" Нашият финансов пазар продължава една тригодишна наклонност на еволюционен растеж в оборотите, в това число и на IPO-тата. Оборотът за ноемврие над 80% по-висок от съответния интервал на предходната година ", сподели още Моравенов.

По думите му, макар световните проблеми, има доста компании, които се листват на БФБ, главно в сегмента Beam за бързорастящи предприятия. Тази година ще има общо 5 IPO-та на този сегмент, като множеството от тях бяха осъществени в края на годината.

" Beam е лицензиран пазар, с по-ниски условия за листване. Към компаниите, чиито акции се търгуват на него, не се ползват всички законови разпореждания за откриване на информация, само че въпреки това - самата борса поема ролята на регулатор.

Целта е повече компании да имат достъп до капитали с по-малка административна тежест. От позиция на вложителите, отбраната на правата при вложения в акции на Beam е безусловно същата, каквато и на останалите сегменти на пазара. Разликата е, че самите компании са по-рискови ", изясни Моравенов.

Според шефа на БФБ, в последните две години този пазар се развива извънредно добре и множеството компании, които търсят капитал през борсата, избират него поради по-малката административна тежест, по-ниските разноски и по-бързата процедура, която трае единствено към две седмици.

Той сподели още, че към Beam пазара има проявен интерес и от компании от други страни в района.

" Важно конкретизиране е, че макар занижените условия, някои от тези компании се държат много по-публично и споделят с вложителите си по-активно, в сравнение с доста от старите обществени компании на борсата ", сподели още Маню Моравенов.

По думите му, тези компании употребяват доста по-широки маркетингови канали за предлагането на своите акции и по този метод са съумели да привлекат интереса на доста повече самостоятелни вложители. За последните три години броят им се е нараснал с над 6000, което съставлява растеж от близо пет пъти.

Според Маню Моравенов, финансовата просвета на младежите е доста по-висока от тази на предходните генерации, което се дължи както на по-широкия достъп на информация, по този начин и на измененията в образователните проекти.

" Усилията за привличане на повече и по-големи институционални вложители е част от тактиката на управлението на борсата, като доста се надявам да бъде и част от тактиката наследващото по-стабилно държавно управление.

Големите вложения и излъчвания, които притеглят сериозен интерес, няма по какъв начин да се случат в среда с висок политически риск ", разяснява Моравенов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР