Отиваме в Глазгоу с широко отворени очи и разбирайки, че

...
Коментари Харесай

Какви са амбициите на САЩ за климатичната конференция в Глазгоу

" Отиваме в Глазгоу с необятно отворени очи и разбирайки, че не сме в същата позиция, в която бяхме през 2015 година " Това съобщи Джина Маккарти, първият консултант по климатичните промени към Белия дом, в специфичен брифинг тази седмица, на който " Капитал " участва.

През ноември в Глазгоу ще се състои COP26 - годишната климатична конференция под егидата на Организация на обединените нации. Парижкото съглашение, подписано на същата сложи ненапълно амбициозни цели пред страните в битката с климатичните промени. След това обаче Вашингтон се отдръпна от съглашението, а и пандемията ненапълно измести тематиката от световния спор. Именно Съединени американски щати дружно с Китай, Индия и Русия са страните с максимален " принос " към световните въглеродни излъчвания.

" Доста е предизвикателно в този момент. Нямахме огромния триумф, на който се надявахме, сигурно не и в Съединени американски щати, само че и в други страни. Затова би трябвало да се ангажираме наново ", споделя Маккарти. По време на различен брифинг по-рано тази седмица Джонатан Пършинг, консултант по климата към специфичния представител по проблемите на климата Джон Кери, сподели, че макар че Съединени американски щати се отдръпна от съглашението през 2017 година при администрацията на Доналд Тръмп, напредъкът в страната, а и по света не е спрял, само че може би се е забавил.

Маккарти означи, че точно Джон Кери ще участва на конференцията в Глазгоу. Ако към 2015 година задачата беше да се задържи повишението на международните температури под 2 градуса по Целзий, нужното в този момент ще е да се ограничи стоплянето до 1.5 градуса по Целзий, което значи и по-амбициозни цели за ограничение на излъчванията.
Според Маккарти в този момент би трябвало страните да са сигурни, че уговорките през това десетилетие ги слага в посока за нулеви излъчвания през 2050 година Джина Маккарти е консултант по климатичните промени към Белия дом при администрацията на Джо Байдън, като тя е първият човек, който заема тази позиция. Преди това има дълга кариера в региона на околната среда Фотограф: Държавен департамент на Съединени американски щати Пътят от Париж до Глазгоу е дълъг
Джонатан Пършинг означи пред публицисти, че Европа е заела позицията на водач в интервала, до момента в който Съединени американски щати не беше част от Парижкото съглашение, а други разрастващи се страни са били задоволително съсредоточени в задачите си. " Аз бях назначен в администрацията на Байдън. Бях също политическо предопределение по време на администрацията на Обама. Изключително съм отчаян, че Съединени американски щати се отдръпнаха и се появи тази спънка ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР