Отива си златната за спортистите ни 2021 година. В пандемичната

...
Отива си златната за спортистите ни 2021 година. В пандемичната
Коментари Харесай

Изпращаме златна олимпийска година

Отива си " златната " за спортистите ни 2021 година. В пандемичната конюнктура доста надпревари бяха отсрочени с година, като Олимпиадата в Токио и юбилейното Европейско състезание по футбол.

На 32-рите Летни игри в Токио българите извоюваха три златни медала - непостигано до момента през новото хилядолетие. Нещо повече, за пръв път от Лондон 2008 имахме олимпийски първенци, откакто на две следващи Олимпиади нямаше наши спортисти на най-високото място на стълбичката и " Мила Родино " не бе изпълняван цели 13 години.

При невероятни антипандемични ограничения и без аудитория (само при откриването участваха публични лица) националният трикольор бе повдигнат шест пъти в Токио. Запази се обаче наклонността от последните години дамите да ни отсрамват на най-големите спортни конгреси.

Ивет Горанова стъпи първа

на олимпийския връх. Каратистката от Долна Митрополия завоюва купата след трагичен триумф във финала против Анжелика Терлюга (Укр) с 5:1. В олимпийския дебют на спорта по пътя към златния орден 21-годишната българка в профил и авторитетни противнички от Турция, Тайпе, Иран и Австрия. След триумфа радостната Горанова предвижда още два медала за олимпийците ни и не сбърка. След триумфа й спортовете, в които България има олимпийски първенци, станаха 10. В края на годината Горанова прибави и бронзов орден от Световното състезание в Дубай.

С купа в Токио ознаменува

финала на блестящата си кариера боксьорката Стойка Кръстева. В предпоследния ден на Игрите тя се наложи с 5:0 съдийски гласа във финала в категория до 51 кг над поставената под щ1 в схемата европейска шампионка и международна вицешампионка Бусе Наз Чакъроглу (Тур). Така тя прибави най-ценното отличие в кариерата си към две европейски трофеи и два сребърни медала от международни шампионати.

35-годишната Кръстева стана петият олимпийски първенец на България в бокса и първа при дамите, като донесе първа купа на българския юмручен спорт след Даниел Петров (Атланта 1996).

При завръщането си у нас Стойка бе отличена като почетна гражданка на Плевен и Добрич, само че разгласи завършек на блестящата си кариера и към този момент тренира деца в клуба си Локомотив София дружно с персоналния си треньор Борислав Георгиев. Най-успешната ни състезателка в историята на женския бокс е твърдо решена, че няма да се готви за Игрите в Париж и желае да роди дете, вместо да пази купата си от Токио.

В последния ден на Игрите (8 август) с извънреден триумф ни зарадва ансамбълът по художествена гимнастика. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова победиха безапелационно с 92,100 т. в конкуренцията грациите на Русия (с повече от 1,5 т. преднина). Нашите " златни девойки " справедливо стъпиха на върха, като донесоха първа олимпийска купа на страната ни в най-красивия спорт.

Шампионският хеттрик на финала на ХХХII Олимпиада " изстреля "

България на 30-о място по медали

за първи път през новото хилядолетие. Представянето на спортистите ни надмина упованията изключително на фона на бледите изяви в Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016, когато нямахме олимпийски първенци.

Първия орден за България в Токио " простреля " на 25 юли Антоанета Костадинова на 25 м револвер. Спортистката от Търговище и майка на две деца отстъпи във финалната престрелка на 10 м с въздушен револвер на положителната си другарка Виталина Патарашкина (Руски олимпийски комитет). Тони остана на косъм от бронзовия орден на 25 м със състезателен револвер, откакто загуби престрелката с китайката Сяо.

Двете стрелби бяха последни в блестящата кариера на най-успешната ни олимпийка Мария Гроздева. 49-годишната софиянка не съумя да завоюва отличие на рекордната си седма Олимпиада, само че сподели " Сбогом " на спорта след две олимпийски трофеи и три олимпийски бронза.

На рекордна пета Олимпиада бяга и неостаряващата Ивет Лалова-Колио. Освен с персоналното си достижение, тя не впечатли с резултат и отпадна още в серията на 200 м. Тя се отхвърли да започва в късия спринт макар извоюваната квота.

В Токио дамите ни отсрамиха и в битката. На тепиха Евелина Николова (57 кг) и Тайбе Юсеин (62) извоюваха бронзови оценки.

От олимпийците ни покрай медалите останаха само щангистите Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109 кг), които приключиха на пето място. Съдиите не зачетоха сполучлив опит на 222 кг в изтласкването на 19-годишния варненец Христов и по този начин го лишиха от бронзов орден.

Плувецът Йосиф Миладинов отпътува за Токио с две евротитли за юноши (на 50 и 100 м бътерфлай), приключи осми на 100 м, само че стана първият българин, плувал на олимпийски край.

Болезнена контузия на Лаура Траатс лиши ансамбъла ни от присъединяване на Световното състезание още веднъж в Япония, където златните ни девойки отпътуваха като фаворитки за купата, само че въобще не излязоха на мокета. Там на крачка от медалите (четвърта) остана Боряна Калейн, която въпреки всичко усъвършенства с една позиция класирането си от олимпийския шампионат.

В Параолимпиадата ни отсрамиха параатлетите Християн Стоянов (1500 м) и Ружди Ружди (гюле), които завоюваха сребърни медали.

На 16 декември пред препълнените трибуни на " Арена Армеец " олимпийските шампионки от ансамбъла

изиграха своя бенефис

дружно с индивидуалистките Невяна Владинова и Катрин Тасева.

Българската щанга се отсрами на Световното състезание в Ташкент, Узбекистан, преди броени дни. Там 17-годишният Карлос Насар заслужи златен орден в дуела с 374 кг и в изтласкването, гарниран със международен връх от 208 кг за мъже, младежи и юноши в придвижването. Талантът от Червен бряг донесе първа международна купа при мъжете за тежкоатлетите ни от 14 години.

Бронзов орден в дуела завоюва при най-леките Ангел Русев (55). Щангистът от Русе се подреди трети със общ брой от 254 кг, като бе над всички в изтласкването със 144 кг.

През пролетта на Европейското в Москва Русев със съгражданите си Стилиян Гроздев (61) и Надежда Мей-Нгуен (45) нямаше конкуренция. За да укрепи българската доминация, оказа помощ и Ивана Петрова (45), която взе сребро. Мъжете тежкоатлети се поздравиха и с отборната купа на континента за пръв път през този век.

В битката се организира и Световно състезание. На него Биляна Дудова (59) завоюва безапелационно първа купа, която прибави към четирите европейски корони, а " бронзовата " от Токио Евелина Николова още веднъж се пребори за бронз.

При младите гении радва настъплението на международния първенец в гребането Емил Нейков и " бронзовия " Лазар Пенев (на скиф лека категория), които станаха и еврошампиони. В бокса евротитли за младежи завоюваха Уилям Чолов и Радослав Росенов.

Колективните спортове кретат

Във футбола националите впечатлиха с смело реми (1:1) с еврошампиона Италия във Флоренция, както и с две домашен победи в международните квалификации против Литва (1:0) и Северна Ирландия (2:1). Но и с тежки загуби от същата Литва (1:3) и Швейцария (0:4), което ни отреди едвам четвъртото място в групата.

Във волейбола националите ни и при мъжете, и при дамите се издъниха и отпаднаха на 1/8-финалите на Евроволей. Известна разтуха е сребърният евромедал на юношеския отбор, воден от Мартин Стоев. На клубно равнище първенците ни Марица Пд при дамите и Хебър при мъжете доближиха до групите в Шампионската лига. Отборът от Пазарджик дебютира в шампионата и в профил подред първенците на Испания, Беларус и Гърция.

Баскетболните ни национали се класираха за първи път от 10 години за финалите на Евробаскет след две трагични победи над Латвия. От 1 до 7 септември 2022 година ще играят в Група А в Тбилиси с тимовете на Испания, Турция, Русия, Белгия и домакините от Грузия.

Новата година идва с нови очаквания за спортни триумфи и наслади, а след шест седмици стартират 24-тите Зимни игри в Пекин.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР