Отишлият си днес издател Тошо Тошев два пъти надхитри смъртта

...
Отишлият си днес издател Тошо Тошев два пъти надхитри смъртта
Коментари Харесай

РЕТРО: Как Тошо Тошев 2 пъти излъга смъртта

Отишлият си през днешния ден издател Тошо Тошев два пъти надхитри гибелта зад граница, преди в последна сметка да се пресели в отвъдното месеци преди 81-ия си рожден ден. До последно печеният публицист считал, че и този път ще прескочи трапа, откакто мина и през пандемията от ковид.

През 2000 година Тошо се подложи на трансплантация на черния дроб в Германия, а 10 години по-късно беше признат в клиника в Париж с диагноза лимфом в четвърти етап.

Диагнозата цироза му е сложена през 1999 година Специалистите го обяснили като неприятна преправка на мазнините, в резултат на която се омазнява черният дроб. Когато станало ясно, че би трябвало да откри донор за интервенцията в Германия, се появили 5 души единствено за един ден и изявили предпочитание да му дарят органа си. Сестрата на Тошо - Маргарита и синът му Радослав обаче не били подобаващи. Оказало се, че имат генетично заложено заболяване.



Журналистът най-малко съумя да се порадва на внуците си

Колегите му също се оказали съпричастни. Когато схванала за болестта, му се обадила и Светлана Джамджиева, която била с неговата кръвна група. Другите претенденти за донор били неговите другари Миро и Ники. И двамата отишли с него в Германия. Там лекарите провели нужните проучвания и избрали Ники. Операцията предходна сполучливо и Тошо Тошев се възстановил оптимално бързо. След 12-дневно престояване в немската болница се завърнал в България.

Десет години по-късно обаче Тошев почнал ненадейно да качва температура, без да е ясно от какво. Не било нито грип, нито бронхопневмония. В България признаците мъчно били разчетени, само че в последна сметка се оказало, че става дума за злокачествено заболяване на лимфните възли - лимфом четвърта степен. Тежкият рак бил на процедура нелечим и даже докторите го отписали. Той отпътувал неотложно за Франция, където минал през доста нападателна химиотерапия. Направили му осем процедури - две там, а останалите в България. Благодарение на френски експерт и на волята си, Тошо отново прескочил трапа.

" Тогава отново се сбогувах с целия свят. Малко хора знаеха, че върша това, малко хора го усещаха ", описа Тошев на 69-тия си рожден ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР