Отидеш ли в Рим, прави като римляните - гласи българска

...
Отидеш ли в Рим, прави като римляните - гласи българска
Коментари Харесай

Възпитаници на ПГ по машиностроене покориха Рим

Отидеш ли в Рим, прави като римляните - гласи българска поговорка. Тази остаряла истина оказа помощ на учениците от ПТ по машиностроене завоюват най-оспорваното съревнование по време на триседмичното им обучение-практика в Рим. В конкуренция с тимове от 12 европейски страни те спечелиха първа премия - екскурзия до Неапол - доказвайки, че познават най-добре политиката, историята, културата и кухнята на Ботуша. 

Група от 10 ученици на ПГ по машиностроене се завърнаха след триседмично обучение-практика в Рим. В италианската столица ги води образованието по плана Еразъм + - „ Професионализъм за сполучлива реализация ”. „ Чисто професионално се занимавахме с логистика - бранш, който е жизненоважен за едно общество и за развиването на бизнеса му. Така научихме много елементи към оптималната организация на процесите, които през днешния ден съпровождат модерния бизнес ”, разясни Бойка Борисова, началник на плана и старши преподавател по британски език. 

Италианците им посочили пристанището на Чивитавекия, където не всеки има достъп. „ Прожектираха ни филм за пристанището, по-късно ни разходиха с рейс из него. То е толкоз огромно, че не можеш да го обиколиш пешком, описват от групата. В Рим нашите младежи получили даже предложения за работа, в някои локални компании. Гостоприемно ги приели и експертите от немската компания " Вюрт ", която има свое посланичество там.  

Денят на групата - възпитаници и преподаватели - минава сред теоретично образование по сигурност на труда, процедура в локални фабрики и културната стратегия, където техен гид е чаровният италианец Лоренцо или просто Лорис, както го наричали. Той дава отговор за културните развлечения на учениците при престоя им в италианската столица. „ Настаниха ни в центъра на Рим, бяхме единствено на 10 минути пешком от Колизеума. Повечето забележителности на античния град бяха към нас. Разполагахме и с карти за превоз и с тях се движехме свободно из целия град и покрайнините му ”, споделя Бойка Борисова.

Преслав Христаков, възпитаник от 12а клас, споделя, че ще запомни Рим с бедственото състояние, което основал снега. „ По земята имаше единствено 2 см сняг, само че това безусловно сковава столицата им ”. Италианците задействат даже армията за разчистването на улиците. От жандармерията също излизат „ въоръжение ” до зъби - със снегорини. Единствените минувачи по снежните улици били нашите младежи. А в новините им чули, че в Рим от 30 години не е валял подобен сняг. Е той се стопил след 2 часа, само че „ блокадата ” на града се състояла.

„ Да видиш Ватикана от високо, е напряко фантастично ”, показа пък дванадесетокласникът Илия Лапков. В градът на папата пловдивската група среща самият папа Франциск, който по това време води обичайна неделна работа в Базиликата Свети Петър. Посещават и музея на Леонардо да Винчи. Четири часа не им стигат да прегледат това извънредно благосъстояние, както и Сикстинската шапка. Само се чудели: по какъв начин е допустимо човек да сътвори цялата тази хубост?

Задължителна спирка - музеят на Леонардо

Музеят на Леонардо да Винчи - ето това към този момент е нещо, което наложително би трябвало да посетите в Рим, поучават учениците от ПГМ.

Музеят във Ватикана е събрал всички творби на да Винчи - от скиците на човешкото тяло през макети на неговите изобретения. Особено забавна е огледалната стая и първият скафандър, Идеалния град, както и картини (копия естествено) на художника. Входът на музея е изцяло наличен - билетът е 10 Евро, за студенти - 5 Евро. „ Най-атрактивен измежду изобретенията на Да Винчи е танкът - странна машина, която се придвижвала с въртеливо придвижване. Войниците влизали в нея и по този начин скрити вътре, обстрелвали врага ", описа Преслав.

Гениалният Леонардо изобретил оборудването още през XIV век, до момента в който първият танк влиза в приложимост едвам през 1915-1916 година, по време на Първата международна война.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР