Отиде си Николай Тодоров - режисьор, художник и аниматор (1952-2019).

...
Отиде си Николай Тодоров - режисьор, художник и аниматор (1952-2019).
Коментари Харесай

Почина аниматорът Николай Тодоров

Отиде си Николай Тодоров - режисьор, художник и аниматор (1952-2019). Опелото е на 21 юли от 13,30 ч. в храма " Св. Седмочисленици ", оповестиха от Съюза на българските кино дейци.

Николай Тодоров е основал над 90 анимационни кино лентата, взели участие във всички реномирани международни кинофестивали и конгреси.

Музеят за съвременно изкуство в Ню Йорк също е откупил и има негови филми.

Филмът му " Грандомания " е подбран на 33-ия интернационален кинофестивал в Кан през 1980 година в категория за най-хубав анимационен филм. На Международния кинофестивал в Хирошима филмът му " Одисея " е определен измежду 10-те най-хубави анимационни филми за последните тридесет години. " Ден като глухарче " е лауреат на премията " Сребърен змей " от фестивала за анимационно кино в Краков (1983).

Последният му огромен план е пълнометражният анимационен филм Мade in Вrachycera, сниман през 2017 година и с Гран при, премията на рецензията и на СБХ - за най-хубаво изображение, на Световния фестивал за анимационно кино във Варна (2017).

Тодоров има независими изложения в Москва, Ню Йорк, Анеси, Загреб, Франкфурт, Оберхаузен и други Илюстрирал е доста книги от българската и международната литература.

Съвместно с огромния полски режисьор Кшищоф Зануси и с Анри Кулев е продуцент, художник-постановчик и режисьор на пиесата " Недостъпната ". Спектакълът е подложен през 2004 година във връзка 100-годишнината на Народния спектакъл и с присъединяване на Аня Пенчева, Ана Пападопулу и Деян Донков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР