Отговорностите, които аз имам като министър на отбраната, ще бъдат

...
Отговорностите, които аз имам като министър на отбраната, ще бъдат
Коментари Харесай

Янев: Отговорностите ми като министър ще бъдат съобразени с българския национален интерес

„ Отговорностите, които аз имам като министър на защитата, ще бъдат съобразени с българския народен интерес. В този смисъл подготовката на военно наличие, подготовката на в допълнение увеличаване на това военно наличие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено, при нужда и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили “.

Това сподели днесминистърът на защитата Стефан Янев, който разяснява пред публицисти напрежението по Източния фланг на НАТО.

Ние добре знаем какво е действителното положение на Въоръжените сили и, че има избрани дефекти. Именно тези дефекти, там, където ги имаме, и където е преценено от военно-техническа позиция, ще бъдат обезщетени с подобен вид качества на съюзни страни от НАТО, добави министърът на защитата.
Министър Янев удостовери, че следва присъединяване на сили от съюзни страни в задачата Air Policing. Той разясни, че става дума за изтребители – четвърто-пето потомство, с които България не разполага. В околните дни следва ротация на силите на Испания, за което идната седмица Министерският съвет ще вземе решение. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планувана за интервала април-май.

Става въпрос за ротация в единия случай на 5 до 7 самолета, а в другия – на два самолета. Испанският контингент ще пристигна с изтребители Eurofighter, а нидерландският – с изтребители F-35. Очевидно е, че откакто подобен вид качества и техника България няма, точно солидарността на държавите-членки на НАТО води до потреблението на взаимни качества там, където е допустимо и в сходство със желанието на съответните страни, акцентира Стефан Янев.
По отношение на изказването на съветското външно министерство за евакуиране на силите на НАТО от България и Румъния министър Янев акцентира:

Не желая българските жители да остават с усещане, че нещо особено се е случило през вчерашния ден, че някой особено е показал с пръст България и е направил особено изказване. Този вид изказвания се вършат регулярно и не мисля, че би трябвало да бъдем толкоз чувствителни, когато някой приказва за нас.
Стефан Янев бе безапелационен, че ще работи за допустимо най-бързо довеждане на качествата на Българската войска и Въоръжени сили до мечтаното положение. Днес той участва на формалната гала по встъпване в служба на президента и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР