Отговорът на този въпрос е кратичък - поради несвършеното от

...
Отговорът на този въпрос е кратичък - поради несвършеното от
Коментари Харесай

Защо ще плащаме енергийни помощи както на бедни, така и на богати потребители?

Отговорът на този въпрос е кратичък - заради несвършеното от енергийните министри до през днешния ден.
След като получиха последните си сметки за ползване на газ, мнозина от ползващите тази услуга се жалваха от поскъпналите си разноски. Стана ясно, че страната ще компенсира и тези консуматори, наред с най-бедните, чиито сметки също ще бъдат възмездени с нашите общи пари от бюджета. Защо обаче с идентична мяра ще се подкрепят и бедните, и богатите консуматори, каквито са главно ползващите газ за опотление? Кой позволи да се случи тази неправда и по какъв начин може да се поправя? Питам енергийния специалист Еленко Божков. Той е роден през 1953 година в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София, има компетентност на електроинженер. Той е бил народен представител в 7-то Велико народно събрание, също по този начин и основен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на Топлоелектрическа централа "Марица-изток 3 ". Божков е прочут енергиен специалист и някогашен комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента.



Държавата бе сварена неподготвена във връзка с оскъпяването на сметките за ток, парно и газ.

През май м.г. в България пристигна задача на Европейска комисия, която трябваше да оцени по какъв начин изпълняваме една инструкция, обвързвана с единния правилник за цените на електрическата сила. Тогава ни направиха остра рецензия по тази причина, че продължаваме да нямаме идентификация на енергийно бедните консуматори в България. Поставиха ни даже период за осъществяване на тази задача по селектиране на хората, които в действителност се нуждаят от държавна поддръжка. По това време министър бе госпожа Теменужка Петкова  Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 година Магистър по и под нейна закрила трябваше да се селектират енергийно бедните ни съграждани. Но това не се случи тогава, не стана и след това, та до през днешния ден.

Не е ясно освен кои се нуждаят от подкрепяне за топлото, само че и по какъв аршин ще се дефинират те у нас.

Защото едно е да си енергийно безпаричен във Франция и Германия, а друго - тук.
В България енергийно бедните са над 40% и то по данни на европейски организации, преценяващи опциите на българите да си заплащат отоплението.
Шоковите цени на енергоносителите, ни свариха изцяло неподготвени. И заради несвършената работа от енергийните министри до тук, в този момент страната ще дава помощи за ток, парно и газ и на бедните, и на богатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР