Отговор няма да получим, разговори бяха водени от редовния кабинет.

...
Отговор няма да получим, разговори бяха водени от редовния кабинет.
Коментари Харесай

Рибарски : Толкова години говорим за диверсификация, а алтернативите бяха отхвърлени с лека ръка


" Отговор няма да получим, диалози бяха водени от постоянния кабинет. Кореспонденцията и опитите за връзка не дадоха никакъв резултат, само гледище от страна на " Газпром " да се заплаща в рубли и това едностранно изменение на контракта не беше признато от българска страна ", заяви водачът на листата на " " в 27 МИР Стара Загора Радослав Рибарски в предаването " Денят ON AIR ".

Той изясни, че в Европа частните компании, които имат подписани дълготрайни контракти с " Газпром ", не попадат под наказания, само че даже и тези компании имат изчезнали доставки. Всеки ден по някаква причина се стопират доставки и това незабавно ги вкара в едно несъблюдение на техните контракти към доставчиците. Според него ремонтите се оказват много постоянно, а това нарушава графиците на нагнетяване в цяла Европа и оказва въздействие върху търсенето на тържищата на природен газ.

" Имаме настоящ контракт, той би трябвало да се извършва. Идеята на тези дълготрайни контракти е да не могат да бъдат изменяни едностранно. Държавата и " Булгаргаз " би трябвало да си търсят количествата, всеки ден се изпращат графици, които обаче не се извършват. Когато забележим, че този контракт е изпълняван и може да се разчита, тогава към този момент може да се водят някакви диалог ", твърди Рибарски пред Bulgaria ON AIR.

Той изясни, че слотовете се търгуват година за година, т. е. с цел да има България непокътнати слотове, е трябвало през 2021 година да бъдат резервирани, а тогава не е имало потребност. През април и идващите месеци са се намирали слотове на второстепенен пазар. По този метод били доставени предходните кораби. Но Слотове били подсигурени за количествата, контрактувани от служебния кабинет.

" Служебният кабинет свика спешен щаб, там се чакаха други решения, такива не последваха, с изключение на осъществяване на аукциони и търгове, които доставят природен газ на борсова цена. Дългосрочните контракти са най-хубавият вид, само че подобен имаме единствено с Азербайджан ", уточни Рибарски.

Той разяснява и обвиненията на ГЕРБ за офшорките, като посочи, че медиаторите са търговците, лицензирани да търгуват с природен газ в района. По думите му в изрисуваната скица се визират съответни компании и внезапно се появява някаква офшорка на " Продължаваме смяна ". Той прикани, в случай че някой разполага с съответно название на тази офшорка, да го уточни и съобщи, че доста ясно са показани останалите компании с техните наименования и това са спекулации.

" Служебният кабинет би трябвало да подсигури други възможности, в случай че счита, че би трябвало да се водят диалози с " Газпром ", да влязат в тези диалози с опция, друга от един единствен снабдител. Толкова години приказваме за диверсификация, а другите възможности, които бяха подсигурени от постоянния кабинет, бяха отхвърлени с лека ръка ", показа гостът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР