Отделението по съдебна медицина в Бургас е препълнено и заплаши

...
Отделението по съдебна медицина в Бургас е препълнено и заплаши
Коментари Харесай

Бургаската морга е препълнена, прокуратурата обяви спешни мерки

Отделението по правосъдна медицина в Бургас е претъпкано и заплаши да спре работа, в случай че не бъдат взети ограничения. В момента там има над 45 натрупа, някои от които са там от 2016 и 2017 година, съхраняват се и тела на към 12 мигранти. След незабавна среща от прокуратурата в града подхващат незабавни ограничения.

Проблемите идват от сложното определяне на самоличността, когато става въпрос за мигранти. Има и закъснение на прокурорски постановления за служебни погребения по завършили към този момент досъдебни производства, показва пред БНР правосъдния доктор доктор Галя Милева.

" Капацитетът на едната камера е 9 души, в нея има 18. Отвън в едната зала има 5, които няма къде да ги прибера просто. И в по този начин наречената хладилна стая има 25. Докарват и нови. Аз в действителност нямам потенциал да ги запазвам, няма по какъв начин да оставя отделението да работи, в тази нечистотия и тази миризма, която ще бъде, в случай че ги оставим извън. Те ще стартират да се разлагат. При тази обстановка в действителност ще затвори отделението, ще пусна цялото поделение в отпуска “.

В момента в моргата се съхраняват телата на 10 бежанци и две украинки, идват и нови, добавя доктор Милева. Тя недоумява за какво се бавят постановленията за служебни погребения по завършили досъдебни производства. 

Спешна работна среща събра държавни обвинители в окръжната прокуратура в Бургас по отношение на препълненото с трупове поделение по правосъдна медицина. От там оповестиха, че ще употребяват с нужното движение всички форми на интернационално съдействие за определяне самоличността на умрелите.

" В действен порядък да бъдат употребявани и динамизирани всички форми на интернационално правно съдействие за определяне на самоличността на трупове, когато такава не е открита.  Имам предвид  европейска заповед за следствие, молба за интернационална правна помощ. Взето е и решение да използваме  съдействие, взаимоотношение, помощ и от съответните дипломатически и консулски представителства, когато поданството или поданството на лицата е открито ", съобщи за БНР Бургас ръководителят на Окръжна прокуратура Георги Чинев.

По отношение на трупове с открита идентичност е зает началника на отдел  " Разследване “ при ОД на Министерство на вътрешните работи с искане неотложно да бъдат направени оферти до съответните наблюдаващи прокурори в случаите, в които  проверяващите органи смятат, че са налице законови предпоставки мъртвец с открита идентичност да бъде върнат на околните или да се пристъпи към служебно заравяне.

Когато е открита самоличността процедурите по принцип са по-лесни, признава прокурор Чинев. Той допуска, че в огромна част от случаите се касае за закъснение на експертизи, които препятстват произнасянето на прокурора в посока разпореждането с натрупа, който в общия случай е привързан като материално доказателство по обещано досъдебно произвеждане

Само в рамките дневно са издадени няколко постановления за погребения на лица, отвън мигрантския поток, показаха още от прокуратурата.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР