Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас започна изработката на традиционния

...
Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас започна изработката на традиционния
Коментари Харесай

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас стартира направата на обичайния календар със фотоси на своите недоносени бебета. Календарът се отпечатва за трета поредна година с благотворителна цел. Със средствата от продажбата се купуват инсталация и консумативи за отделението, което избавя живота на недоносените деца, оповестиха от пресцентъра на лечежното заведение.

Днес, в Световния ден на недоносеността, екипът на отделението насочва своя апел към бургазлии, компании, представители на локалната власт – посредством поръчката на календара да помогне на недоносените бебета да пораснат. Отглеждането им е една от най-сложните задания в медицината, тъй като изисква отлична инсталация и лекарски умения.

Календарът за идната година ще бъде най-вече със фотоси на близнаци. Това са деца, родени в УМБАЛ Бургас и отгледани в Отделението по неонатология. Днес те към този момент са огромни и са доказателство, че с напъните на науката, вярата на родителите и добрината на донорите, техният живот е вероятен. Отделението разполага с съвременна инсталация и нови кувьози – купени най-вече благодарение на донори.

Календарът може да бъде поръчан на тел. 0883 307211 и е-поща [email protected]. Тази година доктор Таня Велева, един от най-младите лекари в отделението, се е заела с приемането на поръчките.

„ От началото на годината в УМБАЛ Бургас са родени 253 недоносени бебета. 11 от тях са с рисково ниско тегло – под 1 кг. Процентът на недоносените деца нараства – той е към 20% “, заяви доктор Стилияна Томова, шеф на Отделението по неонатология. Тя насочи още един зов за поддръжка – за основаване на фамилна стая, в която родителите на недоносените бебета ще могат да прекарват време с децата си. Понякога минават месеци, в които те са разграничени. Родителите идват да ги виждат единствено по време на свижданията и страдат. Бебетата също се нуждаят от допира и гласовете на майките и бащите си. Затова стремежът на всички клиники с неонатологични отделения е да обезпечат условия за основаване на тази връзка.

Стаята е налична, нужно е единствено да бъде ремонтирана и обзаведена. За което могат да оказват помощ специалисти-архитекти, дизайнери, строители, производители на мебели. Всеки, който желае да поддържа реализирането на концепцията, може да се свърже с екипа на Отделението по неонатология.

По мотив днешния ден, от Фондация „ Нашите недоносени деца “ са изпратили дарове на всички недоносени бебета, които сега се намират в отделението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР