Отдавна варненските почитатели на Теодосий Спасов са си запазили датата

...
Отдавна варненските почитатели на Теодосий Спасов са си запазили датата
Коментари Харесай

Искри от фолклора и Вивалди в концерта на Теодосий Спасов на Варненско лято“

Отдавна варненските фенове на Теодосий Спасов са си запазили датата 5.07. – с огромни упования  е фестивалната аудитория към следващата среща с един от най-любимите си музиканти. На Музикалното " Варненско лято “ 2018 Теодосий Спасов идва със своята най-нова творба - Концерта за дудук, кларинет и оркестър, който пожъна към този момент аплодисментите на меломаните в столицата. Морската аудитория ще го види като композитор и солист в центъра на един план, събрал най-хубавите симфонични танци на Петко Стайнов, Золтан Кодай и Антонин Дворжак. Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин и международното име в  кларинета Илиян Илиев ще изпълнят тази пъстра и прелюбопитна стратегия на 5 юли в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 часа.

За написването на своя нов концерт Теодосий Спасов споделя: " Бих желал тази творба с нещо да припомня тези дребни концерти на Вивалди, които се слушат елементарно, очароват и не ни натискат със своето времетраене. Музика за слушане и за наслада на нас самите и на публиката. В концерта не желаех да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско туптене в ритъма и в щрайха. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да го има постоянно в музиката, която се основава тук под небето на България, на земята на България “.

Симфоничният оркестър на БНР ще бъде дирижиран от маестро Марк Кадин. Роден в Украйна в семейство с дълбоки музикални обичаи, той получава музикалното си обучение в Москва. Работил е в тясно съдействие с митове като Валери Гергиев и Мстислав Ростропович, с Майкъл Тилсън-Томас, Кент Нагано, Евгени Светланов. По покана на Владимир Спиваков от 1999 година до 2003 е диригент на Държавния камерен оркестър " Московски виртуози “, с който изнася концерти в Русия, прави европейски турнета в Швейцария, Фоландия, Германия. Работил е с изтъкнати актьори като Дмитрий Хворостовский, Максим Венгеров, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Денис Мацуев.

Главна фигура в премиерната творба на Теодосий Спасов е кларинетистът Илиян Илиев – виртуоз, приключил именития The Juilliard School в Ню Йорк. Концертирал е в най-престижните зали на Съединени американски щати и Русия и редом е развил своя реформаторски способ за преподаване по кларинет, наименуван " Cat Tongue ". Провежда десетки майсторски класове в Mannes College of Music, Ню Йорк, Curtis Institute of Music, Филаделфия, и Московската държавна консерватория " П. И. Чайковски “. От 2012 до 2014 година Илиян Илиев е първи кларинетист на Florida Grand Opera.

В концерта със симфонични танци ще прозвучи най-емблематично оркестрово произведение на Петко Стайнов - симфоничната сюита " Тракийски танци “. Програмата продължава с шедьовъра " Танци от Галанта “ на унгарския композитор Золтан Кодай. В него създателят претворява своите музикални мемоари от детството. " Танци от Галанта “ е едно от най-изпълняваните творби на Кодай през 2017 година, когато в цяла Европа се отбелязва 50-годишнината от гибелта на композитора. Публиката ще чуе и една от най-популярните произведения на Антонин Дворжак - " Славянски танци “. 

Билети от Касата на ФКЦ, цени на билетите – от 5 до 20 лева, за възпитаници, студенти, пенсионери – 2 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР