Отчитаме сериозен интерес и по втората отворена процедура от МИР

...
Отчитаме сериозен интерес и по втората отворена процедура от МИР
Коментари Харесай

Калин Маринов: Над 3500 компании са кандидатствали за ИКТ решения и киберсигурност

Отчитаме сериозен интерес и по втората отворена процедура от МИР по Плана за възобновяване, съобщи той

Месец преди крайния период за кандидатстване декларираната поддръжка от компаниите е от над 67 млн.лв.

По първата мярка за софтуерна рационализация аплайваха над 2500 компании, МИР ще разгласи спечелилите до края на 2022г.

 „ Първите две процедури от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) – за софтуерна рационализация и за внедряване на ИКТ решения и киберсигурност в предприятията, се радват на сериозен интерес. Заявеното финансиране по тях надвишава два до три пъти планувания бюджет “. Това изясни заместник-директорът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) към Министерство на нововъведенията и растежа (МИР) Калин Маринов на среща-дискусия за опциите за жителите и бизнеса по НПВУ. Събитието беше инициирано от Център Европа директно  Габрово. То се организира хибридно – присъствено и онлайн, като се включиха показали на администрации и компании от цялата страна.

Месец преди края на кандидатстването по втората процедура – за ИКТ, кандидатствалите са 3587 предприятия. Те са декларирали поддръжка от над 67 млн. лева, т.е. двойно повече от плануваните 30,6 млн. лева Въпреки това, сдруженията, които още не са пратили документите си, имат късмет да получат финансиране. Последният период за подаване е 16,30 ч. на 19 декември 2022 година Оценката на плановете ще стартира още на идващия ден. 

Пред тях Маринов уточни, че по „ Технологична рационализация “ са подадени 2537 планови предложния за безплатна помощ от над 630 млн. лева В същото време бюджетът на мярката е 260 млн. лева Списъкът на утвърдените компании ще бъде оповестен преди Нова година, увери той.

Заместник-директорът на Групово дело ЕФК показа и идните процедури по Плана за възобновяване и резистентност. Най-чаканата от тях е за създаване на ВЕИ мощности до 1 MWh и уреди за предпазване на създадената електрическа енергия. Тя е с бюджет 200 млн. лева и до две седмици ще бъде оповестена за публично разискване. До края на 2022 година ще се отвори процедура за 118 млн. лева в поддръжка на новаторските хрумвания на компании, получили знака „ Печат за високи достижения “ на Европейска комисия. В първото тримесечие на 2023 година пък следва мярка за развиване на кръговата стопанска система за 180 млн. лева Чрез нея микро, дребни, междинни и огромни предприятия от преработващата индустрия ще могат да купуват съоръжение и профилиран програмен продукт за по-ефективно преработване и потребление в производствата на вторични първични материали и артикули.

В началото на идната година се чака да започват и финансовите принадлежности по НПВУ. Те ще бъдат два типа – гаранционни и дялови. Бюджетът им ще е общо 660 млн. лева, като средствата ще се ръководят от Европейския капиталов фонд. Ресурсът ще бъде разполагаем след утвърждението от Парламента на съглашение сред МИР и европейската институция и след избора на финансови медиатори (т.е. търговски банки) и на фонд мениджъри.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР