Отборът на Ливърпул спечели за 19-и път шампионската титла на

...
Отборът на Ливърпул спечели за 19-и път шампионската титла на
Коментари Харесай

Ливърпул ликува с първа титла от 30 години насам след загуба на Сити в Лондон

Отборът на Ливърпул завоюва за 19-и път шампионската купа на страната след загубата на настоящия първенец Манчестър Сити при гостуването на Челси с 1:2 на „ Стамфорд Бридж “. Мърсисайдци водят с 23 точки на противника седем кръга преди края и си подсигуряваха бленувания трофей.

Сити започнаха по-добре срещата и центриране на Бенжамен Менди провокира изчистване от Кепа Арисабалага. Челси отвърнаха с рискова офанзива, при която Кайл Уокър почисти в ъглов удар. Лошо подаване на Кепа можеше да докара до дузпа за гостите след единоборството му с Бернардо Силва, само че основният арбитър Стюарт Атуел подмина обстановката. Последва изстрел с глава на Фернандиньо, при който стражът на „ сините “ сподели класа и мазета с една ръка. Това обаче беше и последният по-силен миг за възпитаниците на Пеп Гуардиола през първата част.

Домакините натиснаха и първо стигнаха до рисково състояние в наказателното поле, при което шут на Рос Баркли бе избит в корнер, а при последвалия ъглов удар Андреас Кристенсен стреля с глава, само че Едерсон избави. Бразилският вратар на „ жителите “ обаче беше беззащитен при удара на Кристиан Пулишич в 36-та минута. Неразбирателство в средата на терена сред Менди и Илкай Гюндоган докара до преодоляване на топката от страна на американеца. Впоследствие французинът опита да избие кълбото от него, само че бе елементарно подминат, а останал очи в очи с Едерсон, Пулишич не сбърка за 1:0.

Втората част стартира по-добре за „ небесносините “, които изравниха в 55-та минута след отлично осъществяване на директен свободен удар от Кевин Де Бройне. Гуардиола и компания можеха да поведат скоро по-късно, когато при бърза контраофанзива Рахийм Стърлинг уцели страничната греда. Гостите направляваха топката, само че Мейсън Маунт получи опция да изведе още веднъж домакините напред след неточност на Едерсон. Ударът му обаче мина настрана. Пулишич бе извънредно покрай второто си попадение, когато мина около бразилския пазач, само че Кайл Уокър мазета на голлиниятата.

Челси обаче имаше мотиви за наслада малко по-късно, откакто топката като по знамение не влезе във вратата на Сити. Първо, Едерсон мазета на голлинията, а при опита за добавка на влезлия като запаса Тами Ейбрахам, Фернандиньо предотврати гол с ръка. След консултация с ВАР реферът изгони бразилеца с пряк червен картон и отсъди закономерно дузпа за лондончани, която бе осъществена от Уилиан. До края не паднаха нови попадения и след осмата загуба на „ жителите “ за сезона Ливърпул ликува с първа купа от 30 години насам и първа в историята на Висшата лига.

Мърсисайдци завоюваха през вчерашния ден семейството си на Кристъл Палас с 4:0 и през днешния ден се нуждаеха от неверна стъпка на настоящия първенец, която в последна сметка стана факт на „ Стамфорд Бридж “.

Сити изостават на 23 точки от Ливърпул, който е неосъществим на върха седем кръга преди края на шампионата.

Челси завоюва значима победа в борбата за топ 4 и се приближи на точка от третия Лестър. Манчестърци в този момент гостуват на Нюкасъл във ФА Къп, където бранят трофея си от предходната година, до момента в който за „ сините “ следва лондонско дерби с борещия се за оцеляване Уест Хем на „ Лондон Стейдиъм “.

Ето и останалите резултати от вечерта:

Бърнли – Уотфорд 1:0

Саутхемптън – Арсенал 0:2.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР