Отбелязваме Националния празник на България – 3 март. Днес честваме

...
Отбелязваме Националния празник на България – 3 март. Днес честваме
Коментари Харесай

ЧЕСТИТ ТРЕТИ МАРТ! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

Отбелязваме Националния празник на България – 3 март. Днес честваме 145 години от Освобождението на България от турско иго. Официални тържества и ритуали са планувани в цялата страна.
На Трети март 1878, след епохи премеждия и саможертвени освободителни акции, на политическата карта на Европа е възобновена страна с име България.
Държава, извоювала Свободата си с кръвта на стотиците хиляди бойци, четници и опълченци. 

Трети март ни завръща в Европа с мъченическите старания на нашите предци - от Възраждането през  Априлското въстание и Ботевия връх, с цел да стигне до Освободителната война, в която смесиха вечно кръвта си руснаци, българи, украинци, румънци, финландци, литовци.
През 1877 година започва Руско-турска война. Тя е обявена с манифест в Кишинев от император Александър II. Войната приключва с победа за Русия.
На този ден през 1878 година в Сан Стефано, тогава малко рибарско селце покрай Истанбул, се подписва предварителният кротичък контракт сред Русия и Османската империя. Този контракт поставя завършек на руско-турската война и ненапълно урежда статута на новообразуваната българска страна. За българите това е денят, на който се чества освобождението на родината от петвековното османско иго. Държавата България още веднъж се появява на картата на Европа! 
Това е “големият български гърмеж ”, при който се основава страна, на която ѝ бе писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и нещастия.
Трети март е възкресението на един народ, това е самобитната реабилитация към мъченичествата, геройствата и подвизите на всички, положили живота си, сърцата си в тази концепция.
Това е завръщането на нашата средновековна страна, на нашето книжовно величие и начало на нашето доказване пред очите на света. Защото главната причина преди този момент да не се обръща внимание на националноосвободителното придвижване на българите беше концепцията, че те не са подготвени за независим държавен живот. Едно от дребното същински чудеса в нашата съвременна история беше, че доказахме тъкмо противоположното.
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР