Отбелязваме Международния ден на жената. Празникът възниква за първи път

...
Отбелязваме Международния ден на жената. Празникът възниква за първи път
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на жената: Шествие за равноправие ще се проведе в Пловдив

Отбелязваме Международния ден на дамата. Празникът поражда за първи път от работническите придвижвания при започване на ХХ век в Северна Америка и в Европа. В доста страни, в това число и в България, 8 март се отбелязва и като Ден на майката.

По мотив празника Американска комерсиална камара в България провежда конференция. Специален посетител на събитието ще бъде вицепремиерът в оставка Мария Габриел. В Пловдив пък ще се организира Шествие за правата на дамите. Събитието ще стартира пред постройката на Районния съд, след което шествието ще премине през пешеходната зона. Организаторите припомнят, че 8 март е ден, който към този момент над 100 години сплотява феминистки придвижвания от целия свят в настояването за заслужен живот и почтени условия на труд за всички дами.

Почти половината от тези, които живеят сами у нас, имат приходи под прага на беднотия, акцентира Елена Лулчева – един от уредниците на шествието.

„ Не е изненада, че тези обществени неравенства въобще не са в полезрението на народните представители. При състояние, че дамите в България имат извънредно ниско посланичество на изборни длъжности – както на локално, по този начин и на национално и интернационално равнище “, показа Лулчева.

„ Това, че имаме правото да бъдем избирани, не значи, че на социално-икономическо равнище повече дами се усещат сигурни да се включат в политическия живот. Всъщност, това е основната цел на шествието – от една страна, да отпразнуваме целия този път, който сме минали през последните над 100 години досега; само че и също да обърнем внимание на целия напредък и благоприятни условия, които се чакат пред нас. Да повишим осведомеността за проблемите, с които се сблъскват дамите, да демонстрираме взаимност сред дамите от другите групи и да им дадем публичност “, сподели още тя.

 

Повече вижте във видеото:

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР