Отбелязваме днес църковния празник Възнесение Господне (Спасовден). Той се чества

...
Отбелязваме днес църковния празник Възнесение Господне (Спасовден). Той се чества
Коментари Харесай

Празнуваме Спасовден

Отбелязваме през днешния ден църковния празник Възнесение Господне (Спасовден).

Той се празнува постоянно в четвъртък, на 40-тия ден след Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, с цел да проповядва своето обучение и да беседва с апостолите, движейки се сред тях като богочовек.

Празникът се назовава и Спасовден, тъй като с Христовото възнесение приключва и актът на човешкото избавление.

На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.

В националния календар седемте четвъртъка след Великден се почитат срещу градушка, а последният от тях – Спасовден е обвързван с култа към мъртвите.

Според поверието, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на независимост от Велики четвъртък. Затова в събота след празника се отбелязва Черешова Задушница.

Според българските национални вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта против Спасовден росен.

С него могат да се лекуват болните и бездетните.

На сутринта се гадае за изхода от заболяването по водата в зелената чиния. Плува ли в нея цветец или листо, изходът ще е удобен, по тази причина от водата би трябвало да се пие в продължение на 40 дни.

Разпространено е и поверието, че рано сутринта на Спасовден, в случай че човек негласно отиде при запустял бунар и огледа в него, вместо своя облик ще види облика на оня собствен умрял родственик, за който си мисли сега.

Спасовден е професионален празник на хлебари, водачи, строители, хотелиери и цветари. Градският си празник празнуват в Ахелой, Долна Баня, Китен и Тръстеник.

Именици на Спасовден са хората, носещи имената Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, Спасения, Спасуна, Сотир.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР