Отбелязваме 45 години от полета на първия български космонавт Георги

...
Отбелязваме 45 години от полета на първия български космонавт Георги
Коментари Харесай

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Отбелязваме 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април през 1979 година Иванов и съветският космонавт Николай Рукавишников изхвърчат от космодрума Байконур. Авария обаче прекретява задачата предварително. Въпреки това, двамата съумяват да се върнат безаварийно на Земята. Днес, 45 години по-късно, България не изпраща хора в Космоса, само че остава сериозна мощ в тази област.



На 10 април 1979 година галактическият транспортен съд ``Союз-33`` е изстрелян от Байконур. Командир е Николай Рукавишников с него на борда е и Георги Иванов. Целта на задачата е да се скачи с орбиталната станция ``Салют 6``, а на нея да се извършат редица опити, в това число и с българска инсталация. Техническа нередовност и заплаха галактическият уред да се сблъска с орбиталната станция - прави скачването невероятно.



Налага се екипажът да извърши наложително кацане и да се върне на Земята след съвсем 2 денонощия, прекарани в открития Космос. Така България става шестата страна в света изпратила човек в Космоса.



45 години по-късно българите остават в галактическата конкуренция.

" Здравейте, споделям се Веселин Костов, работя като астрофизик към НАСА и към института СЕТИ. Научната ми работа е обвързвана с откриването на екзопланети и звездни системи ", сподели Веселин Костов, астрофизик към НАСА.

" Техническата ми работа е обвързвана с обработката на данните от галактическата задача на НАСА - ТЕС, както и с създаването на софтуерната инфраструктура, която е нужна за новата галактическа задача на НАСА, която се споделя ``Пандора ", добавя астрофизикът.

Мисията " Пандора " има за цел да дефинира атмосферния състав посредством наблюдаване на екзопланети. Освен с научна работа, българи способстват и с родна инсталация за събиране на данни в Космоса.

" В резултат на нашите действия наши сътрудници вършат доземетричните принадлежности от серията ``Люлин``, един от които сега е в орбита към Марс и дава непрестанно данни в действително време ", акцентира проф. Георги Желев, шеф на Института за галактически проучвания, Българска академия на науките.

Днес страната ни още веднъж е покрай шанса да има трети астронавт.

" Влизането ни като член на програмата Артемида, която е програмата на НАСА за пилотирани и непилотирани полети до Луната, ние сме 32-я член на тази стратегия и имаме добра опция даже за нов космонавт ", съобщи проф. Георги Желев, шеф на Института за галактически проучвания, Българска академия на науките.



Остава обаче едно ходило.

" Ние би трябвало да станем равноправни членове на Европейската галактическа организация, а тя ще ни отвори вратите за следващ участник от България в галактически пилотиран полет ", изясни Красимир Стоянов, дубльор на космонавта Александър Александров.

Вече беше изразена такава политическа воля, само че до действителни дейности към момента не се е стигнало.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР