Отбелязваме 176 години от рождението на поета и революционер Христо

...
Отбелязваме 176 години от рождението на поета и революционер Христо
Коментари Харесай

Отбелязваме 176 години от рождението на Христо Ботев

Отбелязваме 176 години от рождението на поета и бунтовник Христо Ботев. В родния град на Ботев - Калофер, ще се състои протест - поклонение.

Тържествената гала ще стартира с боен обред от двора на Националния музей " Христо Ботев ". Музеят е построен на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година

По самодейност на калоферското поданство и родолюбиви българи от цялата страна, постройката е възобновена и е открита като музей през 1944 година В експозицията, която се чака през днешния ден да бъде посетена от доста хора, максимален интерес провокират единствените непокътнати персонални движимости на Ботев – джобен часовник и писалищни такъми, заяви БНР.

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение " Майце си ". След митинга поклонение, пред мемориалния комплекс " Христо Ботев ", извисяващ се над града, ще бъде положен " Гирлянд на славата ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР