Отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература

...
Отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература
Коментари Харесай

Честваме 173 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този мотив от 10:00 до 18:00 часа ще има безвъзмездни визитите в къщата-музей " Иван Вазов " в София.

Сред експонатите там е стационарен телефон от началото на 20-и век, подарен на поета от министъра на просвещението Стоян Омарчевски по случай 70-ия рожден ден на Вазов.

На ъгъла на столичните улици „ Иван Вазов “ и „ Георги Раковски “ се намира къщата-музей, в която е живял и творил българският стихотворец, и която през днешния ден е с “вход свободен “ по случай годишнината от рождението му.

Там се намира 100-годишният телефон, от който Вазов бягал при всяко позвъняване , споделя шефът на музея Атанас Капралов. Той се базира на спомените на Стоян Чилингиров, съвременник на поета.

“Веднъж, когато са дружно със Стилиян Чилингиров в дома на Вазов, телефонът иззвънява и Вазов се дръпва и споделя на Чилингиров той да вдигне слушалката. След като той го прави, чува насреща гласа на министър Омарчевски, който търси Вазов.

Той тогава измисля лъжата, че телефонът е негоден, при което отсрещната страна декларира, че ще изпрати механик. В последна сметка Вазов си признава, че доста ненавижда “тази дяволска работа телефона. Това за него бил най-неприятният подарък, който не желае да употребява “, споделя Капралов.

От Националния книжовен музей и Съюза на българските писатели канят поданици и посетители на София да почетат паметта на Вазов пред паметника на поета в центъра на града от 11 часа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР