Отбелязваме 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. По традиция

...
Отбелязваме 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. По традиция
Коментари Харесай

Отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание в Панагюрище, Клисура и Копривщица

Отбелязваме 147-ата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание . По традиция възстановки на събитията от април 1876 година ще бъдат направени в Панагюрище, Клисура и Копривщица.

На военноисторическата възстановка в Панагюрище се чака да участва и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Шествието ще стартира от историческия музей в града и ще бъде водено от свещеници, отпред с Поибренския сребърен кръст, с който е благословена Хвърковата чета на Бенковски .

На площад „ 20-ти април “ ще бъде осъществен ритуалът по издигането на националното знаме . В 11:00 часа, в църквата „ Свето Въведение Богородично “, откъдето преди 147 години с камбанен звън е даден стартът на въстанието, ще бъде отслужена заупокойна панихида за починалите в Априлската епопея. Една от атракциите е историческата възстановка, която пресъздава събитията от експлоадирането на въстанието до защитата на Панагюрище , която ще започне от 11:30 часа.

147-та годишнина от Априлската епопея ще бъде маркирана и в Клисура. С присъединяване на самодейци и членове на сдружение „ Традиция “ ще бъдат пресъздадени моменти от подготовката, началото и потушаването на Априлското въстание. Снощи се състоя тържествена заря-проверка , а преди този момент беше отслужена панихида в параклиса до църквата „ Св. Никола “, където са избити стотици клисурци.

Въстанието в Клисура е потушено шест дни след оповестяването му . Градът е опожарен, а оживелите се изтеглят в Копривщица. Днес е отворен за гости историческият музей. В него се съхранява камбаната, известила началото на въстанието .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР