Отбелязваме 140 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка,

...
Отбелязваме 140 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка,
Коментари Харесай

Исторически ден: 140 години от боевете на Шипка

Отбелязваме 140 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка, които останаха в историята като Шипченската епопея. Стотици българи ще изкачат историческия връх, с цел да отдадат респект на героите, починали за свободата на България.

Ще се организира и панихидата в памет на починалите в шипченските боеве в Соколския манастир. Организирани са туристически походи, детски работилници, историческа възстановка, прожекция на филми и публична част в 12 ч.

Във връзка с програмата се лимитира придвижването на транспортни средства, преминаващи по пътя Габрово – Шипка – Казанлък.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 година Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 година сред бранителите на прохода и турската войска.
 Възстановка на боевете на Шипка Възстановка на боевете на Шипка
Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н.Г. Столетов, наброяващ към 7500 души е да спре превъзхождащата я по бройка войска на Сюлейман паша (около 27 хиляди души и запас от 10 хил.), да не ѝ разреши да премине Балкана и да се съедини с турските елементи в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен войска на Осман паша.

Основният камък на Паметника на Свободата е положен на 26 август 1922 година, а монументът е приключен през 1930 година

На 26 август 1934 година паметникът на връх „ Свети Никола “ е тържествено открит от цар Борис III.

Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала.

Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – знак на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР