През последната година интересът на земеделските стопани в страната към

...
През последната година интересът на земеделските стопани в страната към
Коментари Харесай

С 35 % са се увеличили биологичните площи в страната за година

През последната година ползата на земеделските стопани в страната към биологичния бранш се покачва. Надяваме се да се резервира тази позитивна наклонност, като работим по привличането на нови биофермери посредством разнообразни начинания. Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при формалното разкриване на осмата интернационална конференция „ Биологичното произвеждане - провокации и трендове " в град Пловдив. По данни на Министерство на земеделието и храните, за последната акция 2023 година биологичните площи са се нараснали с 35 % по отношение на миналата година. Броят на животните и пчелните фамилии, отглеждани по биологичен метод също нараства, като най-осезаемо е при говедата и биволите - с над 120 %.

Заместник-министър Георгиева акцентира, че в програмния интервал 2023-2027 година е разполагаем набор от принадлежности, които ще спомогнат за развиване на този тип произвеждане. „ За този интервал са заделени близо 410 млн. евро за биосектора в страната. Средствата са обезпечени за обезщетителните интервенции „ Биологично растениевъдство ", „ Биологично пчеларство " и „ Биологично отглеждане на животни " за заплащания към земеделските стопани както в интервал на преход, по този начин и за биолигично сертифицирани ", напомни тя. По думите й, с изключение на от опциите за финансова поддръжка, земеделските стопани, които се насочили към бранша, могат да се възползват и от безплатни настойнически услуги от страна на Национална работа препоръки в земеделието, както и от капиталовите интервенции за произвеждане и преправка.

„ Внедряването на нови способи и практики, потреблението на нови технологии и препарати са измежду дейностите, които Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година предизвиква посредством интервенцията за оперативните групи по ЕПИ- АГРИ. ", изясни заместник-министър Георгиева. Тя сподели още, че родното биологично произвеждане има изключителни предпоставки за своето развиване поради непокътнатата ни природа, съхраненото биоразнообразие и дългогодишните обичаи в развъждане на устойчиви локални сортове и достоверни породи животни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР