Отбелязваме 114 години от обявяването на Независимостта на България. Денят

...
Отбелязваме 114 години от обявяването на Независимостта на България. Денят
Коментари Харесай

Отбелязваме 114 години от обявяването на Независимостта на България

Отбелязваме 114 години от оповестяването на Независимостта на България. Денят се празнува като формален празник на страната от 1990 година.

На 22 септември (5 октомври остарял стил) през 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд I се афишира Независимостта на България.

Тя е приета от Османската империя и Великите сили напролет на 1909 година. Празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка в Старата столица, където на този ден през 1908 година в черквата " Св. Четиридесет мъченици " е оповестена независимостта.

Мястото е определено особено, с цел да се подчертае приемствеността със средновековната българска страна. България е оповестена за царство, а Фердинанд приема купата " цар на българите ".

Тържествено честване на 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България ще се състои пред паметника на Независимостта на пл. „ Княз Александър I “, оповестиха от Столичната община.

В програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „ Св. София “ с началник Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

По традиция Велико Търново е център на тържествата.

От 09:00 часа в двора на църквата „ Свети 40 мъченици “ ще бъде отслужен водосвет на бойното знаме на Националния боен университет „ Васил Левски ” и на знамената на държавни институции. От 10:30 часа в Архитектурно-музеен резерват „ Царевец ” ще стартира военният обред по издигане на националното знаме на Република България. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще взе участие в честванията във Велико Търново. На крепостта „ Царевец “ от 10:40 часа тя ще насочи одобрение по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника „ Майка България “.

Служебният министър председател Гълъб Донев също ще посети Велико Търново през днешния ден. В 19:30 часа министър председателят ще взе участие в тържествената заря-проверка, където ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово по случай формалния празник.

Вчера Международният фестивал на военните духови оркестри даде началото на честванията за 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България във Велико Търново.

155 музиканти под пагон и мажоретни сформира от Румъния и България вземат участие в 15-ото издание на интернационалния фестивал на военните оркестри в остарялата ни столица.

Градът е първият в страната, където е засвирил боен оркестър при приемането на Търновската конституция. Със събитието довечера започнаха честванията за Деня на българската самостоятелност.

Началникът на Националния боен университет бригаден военачалник Иван Маламов откри фестивала: " Военните оркестри са с нас и в хубаво, и в неприятно. Ние през днешния ден ще се опитаме да отдадем заслуженото почитание на всичко, което вършат, за напъните им да повдигат бойния дух ", осведоми БНР.

Чест е да си боен музикант, споделят старши сержант Аксиния Йорданова от представителния оркестър на Сухопътните войски и старшина Даниел Лазаров от Втора тунджанска механизирана бригада:

" За мен това е чест и привилегия да нося пагони и в това време да практикувам специалността. Единствената дама съм в нашия оркестър ".

" Мисията на военния музикант е била една и тя остава същата и непроменена с годините – да повдига бойния дух и да възпитава родолюбие ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР