От Здравното министерство разпратиха до районните здравни инспекции мерки за

...
От Здравното министерство разпратиха до районните здравни инспекции мерки за
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Ненков: Данните на пациентите във ВМА са много добре опазени

От Здравното министерство разпратиха до районните здравни инспекции ограничения за възстановяване на осведомителната сигурност. Те са пратени и до всички лечебни заведения, само че като рекомендация. Забрана за слушане на музика, гледане на филми и прилагане на лични флашки за лекарите са част от ограниченията за киберсигурност, които се оферират. Темата в Сутрешния блок разясниха Любомир Тулев - началник интервенции по киберсигурност и доктор Мирослав Ненков - някогашен министър на опазването на здравето.

Във ВМА системата за сигурност е сносно построена, тъй като вътрешната система на болничното заведение няма контакт с общата мрежа, съобщи доктор Мирослав Ненков. Предвид това Ненков е безапелационен, че данните на пациентите са добре опазени. " Но, в случай че някой си навие на пръста да направи нещо, може да го направи ", счита обаче той.

Според специалиста по киберсигурност Любомир Тулев - практиката във ВМА е една от най-хубавите практики вероятни в една компания - да се сегментира мрежата, т.е да се изолира продъкшън зоната, която борави с машини и ръководи интервенции от елементарните компютри на лекари. Така даже да се вкара флашка, би могло да има теч на данни единствено от компютъра, в която е вкарана флашката и от тези, с които този компютър е обвързван, само че не и от продуктовата мрежа.
" Разделението на мрежите е една от положителните рекомендации. По мотив писмото на Министерството на образованието - бих апелирал сходни дейности да бъдат подхванати и в останалите ведомства и институции. Това е вярната стъпка в вярната посока ", сподели Тулев.
Отдавна е известно, че посредством флашките може да заразим голям брой компютри, може да се разбере какви пароли вкарваме и да се инфилтрират разнообразни вируси, които да заразят нашата система, сподели още специалистът.

Той предизвести хората в този момент да внимават за фишинг мейли, сякаш от името на Национална агенция за приходите, които не би трябвало да се отварят.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР