От заснежените върхове на Андите до амазонската джунгла, минавайки през

...
От заснежените върхове на Андите до амазонската джунгла, минавайки през
Коментари Харесай

Свръхпроизводството на суперхрани в Андите понижава качествата им

От заснежените върхове на Андите до амазонската джунгла, минавайки през студената Патагония, локалните хора към този момент се хранят със суперхрани като киноа, Каму-каму и други Тези здравословни храни, които се разпространиха по целия свят, са застрашени от свръхпроизводство. Богати на антиоксиданти, аминокиселини, минерали и фибри, тези култури, отглеждани на едни най-високите населявани елементи на планетата, дават нови очаквания в битката със сърдечносъдовите болести, затлъстяването и рака, смятат специалисти. Те се трансфораха в съществени за хранителната индустрия в Андите.
От 2011 г до 2015 година предлагането им се е утроило. Производството и износът им не стопират да се усилват. Така приходите от перуанската зърнена просвета киноа, наречена перуанско злато, която е била култивирана още от инките, са се учетворили сред 2012 и 2017 година – от 34.5 на повече от 124 млн. $. Приходите от друга суперхрана – сача инчи – са се удвоили, съобщи БГНЕС.
Световният триумф на тези храни, които притеглят феновете на здравословното хранене, вегетарианците, хората спазващи диети и тези, които просто желаят да бъдат съвременни, има и отрицателна страна. За да отговорят на търсенето, производителите усилват размерите на продукцията. Качествата на тези суперхрани обаче може да се намалят, в случай че почвата, на която се отглеждат, е изтощена и изменена като състав, с цел да дава повече годишна продукция.
Това предизвестяват учени като химикът Марсела Саморано, която е експерт по разбор на храните в Университета в Сантяго, Чили. Например за киноата се знае, че се подлага на високи температури при пакетирането си. Освен това, в устрема си да продават повече, хората са почнали да създават киноа и в Съединени американски щати, Холандия, Китай, Индия. Естествената среда, в която тази зърнена храна има своите качества, е високите перуански и боливийски плата. Извадена от естествения си хабитат, тя няма да има всички скъпи качества, поради които е търсена. За да могат потребителите да се ориентират ида намират най-хубавите перуански артикули, шефът на организацията Promperu, Исабела Фалко, упорства за въвеждане на следено название за генезис. „ Знае се, че киноата, която пораства на 4 000 м. надморска височина, има най-хубавите хранителни качества “, акцентира тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР