От юни 2023 г. най-голямата организация за разделно събиране на

...
От юни 2023 г. най-голямата организация за разделно събиране на
Коментари Харесай

Събират безплатно бутилки от кръчмите oт юни

От юни 2023 година най-голямата организация за разделно събиране на боклуци от опаковки „ ЕКОПАК България “ започва самодейност за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове в заведения в София, Пловдив и Бургас.

Кампанията под наслов „ ЕКОзвезди “ се организира в общините и има за цел да обхване най-малко 1000 обекта до края на годината.

Всички търговски обекти в България са длъжни да събират разделно отпадъците си от опаковки, изискват нормативните документи.

Финансови наказания заплашват заведенията и магазините, които нямат подписан контракт с лицензирана организация за разделно събиране на боклука от опаковки и хвърлят празните бутилки и кенчета в общите контейнери със разбъркан битов боклук.

До 2025 година България би трябвало да събира 77% от пластмасовите бутилки и 40% от алуминиевите кенове, изисква Европейската комисия.

Събирането на пластмасовите бутилки и алуминиеви кенове ще бъде изцяло гратис за заведенията, които се включат в акцията.

Те ще получат безвъзмездни съдове за събиране на отпадъка и ще бъдат включени в график за регулярното му транспортиране и преработване в нови артикули. Организацията ще се погрижи за отпадъка единствено в случай че бутилките и кенчетата са разграничени, измежду тях няма изхвърлени нечисти тарелки от храна, хартия за ръце, тоалетна хартия, утайки от кафе, хранителни органични боклуци. Предвидени са награди за най-активните заведения, техните чиновници и клиенти.

Към май 2023 година ЕКОПАК има подписани контракти с 87 общини и системите й за разделно събиране покриват население от близо 2,5 милиона поданици. Организацията работи с 43 компании с разрешителни за осъществяване на действия с боклуци, посредством които обслужва системите за разделно събиране в общините. В ЕКОПАК членуват над 1100 компании, които създават и внасят опаковани артикули в страната.

Извозването на отпадъците от опаковки наложително би трябвало да става разделно. Забранено е смесването им. В Столичната община графикът за обслужване на цветните контейнери е 6-7 пъти месечно за сините и за жълтите контейнери и един път на месец за зелените контейнери за стъкло. В рамките на един курс един камион изпразва единствено един цвят резервоар. За да се наблюдава осъществяването на графика, камионът има сложена табелка, която демонстрира кой цвят резервоар извозва в избрания ден, както и GPS система. След извозването отпадъкът наложително минава през в допълнение делене на сепарираща апаратура. Там наличието на жълтия резервоар се разделя на най-малко 10 типа – пластмаси по цвят и тип, и метали, балира се и чак тогава се изпраща на рециклатор. Хартията се разделя също на няколко типа – велпапе, композитни боклуци и други Стъклото също се разделя – на бяло и по цветове.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР