От януари до август в България са влезли 516,4 млн.

...
От януари до август в България са влезли 516,4 млн.
Коментари Харесай

Преките чуждестранни инвестиции в България са се стопили наполовина

От януари до август в България са влезнали 516,4 млн. евро под формата на директни задгранични вложения. Това е забележителен спад в съпоставяне със същия интервал на 2016 година - тогава сумата е била 1,12 милиарда евро т.е понижението е 54%.

Чуждестранните инвестиции в страната единствено за август са 71.6 млн. евро, а месец по-рано те бяха минус 6.1 млн. евро.

Основната част на вложенията в страната през тази година е в дългови принадлежности – 505 млн. евро. Компаниите изнасят облагата си, демонстрират още докладите – реинвестирането на облагата е с противоположен знак и в размер на 10,5 млн. евро.

През 2016 година вложенията в дългови принадлежности възлизаха на 304 млн. евро, а водещи бяха средствата, ориентирани към придобиване на дялов капитал – общо 562 млн. евро.

От данните на Българска народна банка е изтъкнат още и срив на вложенията в недвижими парцели от началото на годината. Те са едвам 7 млн. евро, по отношение на 57,6 млн. евро година по-рано.

Най-много са вложенията в българската стопанска система от Нидерландия - през август те нарастват с съвсем 44 млн. евро до общо 435.8 млн. евро от началото на годината главно от дългови принадлежности. Челното място на Нидерландия не е изненада, защото страната е с по-либерален данъчен режим и постоянно зад вложенията стоят български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР