От всички същества на Земята едно насекомо е причина за

...
От всички същества на Земята едно насекомо е причина за
Коментари Харесай

Комарът отнема най-много човешки жертви - от половин до един милион души на година

От всички същества на Земята едно насекомо е причина за най-вече човешки жертви.

Животинското царство е цялостно със смъртоносни оръжия. Зъбите на лъва могат да раздерат плътта със свирепа мощ, гърмящите змии могат да вкарат отрови в кръвта, а хипопотамите могат да ви убият с мощните си челюсти.

Това са единствено няколко образеца за смъртоносни същества. Но кое животно убива най-вече хора? Отговорът намира „ Live Science “.

Според Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) " най-смъртоносното животно в света " е комарът, който по оценки убива от 500 000 до над един милион души годишно.

Основната причина комарите да са толкоз смъртоносни? Те са преносители на заболявания, изключително на малария.

" Маларията отдавна е толкоз опустошителна за човешките популации ", споделя пред „ Live Science “ Шанън Ладо, еколог по заболяванията в Института за проучване на екосистемите " Кари " в Милбрук, Ню Йорк.

Маларията се предизвиква от паразитни едноклетъчни организми от рода Plasmodium, пренасяни от човек на човек от комарите Anopheles. Докато заболяването е рядка в Северна Америка и Европа, тя е публикувана в някои елементи на Африка, Южна Азия и Южна Америка, съгласно Our World in Data. В международен мащаб маларията е предизвикала към 619 000 смъртни случая през 2021 година по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Заболяването постоянно е лечимо с налични здравни грижи. Но за хората с висок риск - като дребни деца, бременни и хора с имунен недостиг, като ХИВ/СПИН - маларията може да бъде доста сериозна. По данни на СЗО към 80% от всички смъртни случаи от малария в Африка са при деца на възраст под 5 години.

Комарите популяризират и редица други болести като денга, чикунгуня, Западнонилска тресчица, вируса Зика и паразитната зараза лимфна филариоза.

И по този начин, за какво комарите популяризират заболявания толкоз дейно? От една страна, женските комари се хранят с кръв, което значи, че те доста елементарно придвижват патогени от кръвта на един човек на различен, отбелязва Ладо. Освен това те са дребни и крилати, което значи, че могат да се популяризират елементарно и да хапят хора, без да бъдат видяни.

Съществува и фактът, че споделяме една екосистема и запаси. Комарите разчитат на вода, с цел да се развъждат, тъкмо както хората разчитат на вода, с цел да живеят, което значи, че сме склонни да живеем на едни и същи места.

" Не можем да се отделим изцяло от местообитанието, от което те се нуждаят ", споделя Ладо.

Все отново има способи да се понижи рискът от болести, пренасяни от комари. Дори дребни инфраструктурни промени могат да имат огромно значение, отбелязва Ладо. Например прозоречните мрежи могат да оказват помощ за задържане на комарите отвън домовете, а водопроводната апаратура може да държи водата затворена, тъй че да не е в открити басейни.

Тези улеснения са част от аргументите, заради които маларията не е необятно публикувана в доста елементи на света с по-добра инфраструктура, сподели тя. А в регионите без такива улеснения мрежите срещу комари могат да оказват помощ да се предпазят от насекомите в леглата на хората.

Тези превантивни ограничения могат да предпазят и от други заболявания, пренасяни от комари, като денга, която убива десетки хиляди хора всяка година. Но напъните на публичното опазване на здравето за битка с заболяванията, пренасяни от комари, са изправени пред сложна борба в изискванията на изменението на климата. Със стоплянето на планетата тези заболявания могат да стартират да се популяризират в нови региони, в случай че локалната среда стане по-благоприятна за тези патогени и комарите, които ги придвижват, споделя Анди Макдоналд, еколог по заболяванията в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Комарите обаче не са единствените извънредно смъртоносни животни на нашата планета. По данни на СЗО змиите убиват сред 81 000 и 138 000 души всяка година, което ги прави едни от най-смъртоносните животни за хората. А бясът, болест, която се популяризира посредством захапване от инфектиран бозайник (често куче), убива към 59 000 души всяка година, оповестява СЗО.

Други животни, като сладководните охлюви и буболечките асасини, също популяризират евентуално смъртоносни заболявания за хората, като шистозомозата и заболяването на Чагас, всяка от които убива хиляди хора всяка година, съгласно СЗО.

Но единствено едно създание съперничи на комара за купата най-смъртоносно за хората. В отчет на Организация на обединените нации се прави оценка, че убийствата и въоръжените спорове са умъртвили към 553 000 души през 2017 година - което трансформира индивида в едно от най-смъртоносните същества на Земята. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР