От всички места в нашата слънчева система (разбира се, освен

...
От всички места в нашата слънчева система (разбира се, освен
Коментари Харесай

Дали соленият океан на Европа, луната на Юпитер, е приютил живот?

От всички места в нашата слънчева система (разбира се, с изключение на Земята), луната на Юпитер Европа може би има максимален късмет да е уместно място за живот.

Учените са заинтригувани от големия й океан от течна вода, който се крие под дебела ледена обвивка, като е допустимо животът да се крие точно там.

Сега, нова научна публикация разкрива, че колосалният океан не е просто течна вода, а това е солена течна вода, което я прави евентуално още по-близка до океаните на Земята, в сравнение с в началото си мислехме.

„ Потенциалната обитаемост на океана намиращ се под повърхността на Европа, зависи от неговия химичен състав, което може да се отрази в геоложката повърхнина на Европа “, пишат откривателите.

Засега навестяване на Европа с пилотирана от хора задача не е на дневен ред, по тази причина учените са създали идващото най-хубаво нещо. Чрез мощния спектрографски инструмент на галактическия телескоп „ Хъбъл “, откривателите са в положение да открият състава на околните светове, а в тази ситуация с Европа, околната среда се оказва доста, доста солена.

Ако луната на Юпитер е в действителност толкоз солена, колкото демонстрира спектрографският разбор, това може да е знак, че водите там са подобаващи за живот. Дали обаче някаква форма на живот в миналото е съществувала там, е доста по-сложен въпрос.

Изследователите са обмислили опцията да изпратят някакъв тип роботизирана сонда на повърхността на Европа. Първата работа на тази сонда би била да пробие необикновено дебелия пласт лед, с цел да може да вземе проба от течната вода долу.

Такава задача обаче би била скъпа, и макар че има огромен интерес измежду учените да търсят извънземен живот, НАСА и други галактически организации в този момент са фокусирани в огромна степен върху пътувания до Луната и в по-далечно бъдеще до Марс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР