От всички инвестиции българите считат имота за най-сигурна и ще

...
От всички инвестиции българите считат имота за най-сигурна и ще
Коментари Харесай

Веселина Генева, Амрита: Българите ще продължат да инвестират в имоти

От всички вложения българите смятат парцела за най-сигурна и ще продължат да влагат в парцели, с цел да запазят спестяванията си, които към този момент надвишиха 100 милиарда лева в банките.

Българинът ще продължи да си купува парцели и въпреки да виждаме приключени здания, които са празни и не светят, те не са обитаеми, тъй като някой си ги е купил за инвестиция, с цел да си резервира парите.

Това съобщи шефът на консултантска къща Амрита Веселина Генева по време на панел Имоти от Шумът на парите 2022, проведен от Profit.bg.

От друга страна, би трябвало да си създадем сметка, че ние сме с едни от най-ниските жилищни налози, тъй като те не са променяни от 2008 година Когато заплащат 400 – 500 лева налози годишно на хората може би им се костват доста, само че с тези налози е мъчно да се поддържат улици, тротоари и така нататък, от което всички се оплакваме, съобщи Генева.

В съпоставяне с цяла Европа, тези налози у нас са незначително дребни и по тази причина хората не се тормозят, че задържат едно жилище, с цел да си запазят парите, тъй като няма да имат някакви основни разноски, а в това време парите им ще бъдат сигурни. Иначе българите нямат навика да мислят за акции и други типове вложения, уточни специалистът.

Тя счита, че до края на годината цените на парцели ще продължат да нарастват и няма да има спад никога, тъй като търсенето надвишава предлагането.

Селски парцели

Завърналите се от чужбина българи търсят подготвени къщи на село, само че селата да са отдалечени от огромния регионален, областен или общински център на не повече от 20 минути път с кола или до 30 км. Търсят се подготвени, хубави къщи, като в доста от селата към този момент няма такива, сподели Генева.

Край Пловдив, Велико Търново и София търсенето е доста интензивно. Цените се покачват съществено, тъй като тези младежи с положителни покупателни благоприятни условия, огромна част от които си купуват парцели без банков заем, търсят добре изпълнени къщи и дори съумяват да разпознават тези, които са реновирани едвам бъдат продадени.

Има села, в които няма нито една къща за продажба, с изключение на останали руини, а тези купувачи не желаят да изгубят 2-3 години във възобновяване и построяването на парцел. Сключените 90 000 покупко-продажби за селски къщи за една година съставляват доста огромен растеж, съобщи Генева.

Търговски площи

Бумът в строителството на ритейл паркове в последните години за сметка на комерсиалните центрове се дължи на обстоятелството, че това е една много по-евтина инвестиция, а пандемията в допълнение затвърди този вид търговски площи, съобщи Генева.

Ритейл парковете също по този начин оферират задоволително места за паркиране, а в по-малките градове молът тормози повече хората като скъпо място. Дори в градове, като Стара Загора и Русе, моловете потеглиха мъчно, означи тя.

В първите 10 години на този вид строителство в страната се построиха по-малко от 10 ритейл парка, до момента в който за последните 2-3 години техният брой се удвои. В момента се построяват в доста дребни градове, което е доста комфортно. Примери за това са градове, като Пирдоп и Дупница. В Ямбол към този момент построяват втори ритейл парк, тъй като първият е доста сполучлив.

Това е извънредно комфортно, тъй като разноските за създаване са ниски. Наемите също са ниски, спрямо мола, където наемът е 34 евро на кв. м, до момента в който в ритейл парка той е 6-10 евро кв. м. Също по този начин, в случай че таксате за обслужва в мола е 5 евро/кв. м. в ритейла парка е до 2 евро. Тези разлики се регистрират и има голям интерес. Търсят се имоти с задоволителна повърхност, с цел да се развият и задоволително доста паркоместа, означи Генева.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР