От векове всякакви видове люти чушки се използват за лекарство

...
От векове всякакви видове люти чушки се използват за лекарство
Коментари Харесай

Наистина ли лютото помага при настинка

От епохи всевъзможни типове люти чушки се употребяват за лекарство за най-разнообразни положения - от лекуване на открити рани и упойка до възстановяване на храносмилането. Съставката, която би трябвало да им повлияе, е капсаицинът.

Смята се, че лютото вещество е деен съставен елемент за оправянето с доста проблеми, като да вземем за пример с елементарната простуда. Можем ли в действителност да се излекуваме с пикантна храна? Простият отговор е " не ".

Настинките се предизвикват от вируси, а капсаицинът не може да се оправя с вируси, твърди неврологът Фредерика Дженовезе от Monell Chemical Senses Center. Но пък лютите храни могат да облекчат частично положението ни.
 Снимка 604793
 

Когато ядем нещо доста люто, носът ни стартира да тече - положение, известно като вкусов ринит. Причината е, че езикът ни възприема лютото с рецептори, които пращат сигнали към мозъка ни за нещо супер горещо.

Затова и се потим, очите ни се насълзяват и носът ни тече, когато ядем нещо люто - тялото ни се пробва да се охлади. Дженовезе обаче не е сигурна дали постоянно пикантната храна ще успее да отпуши носа ни или ще се случи противоположното, споделя тя пред .
 Снимка 356885  
Затова пък лютото работи и като болкоуспокояващо, тъй като кара нервната ни система да се " концентрира " върху чувството за нещо горещо и да не помни за мъчителното гърло. С две думи - купа пикантна храна може и да не излекува настинката ни, само че най-малко няма да й навреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР