От векове туристите се стичат към Средиземноморието за почивка през

...
От векове туристите се стичат към Средиземноморието за почивка през
Коментари Харесай

Средиземноморието губи привлекателността си за лятна почивка заради климатичните промени

От епохи туристите се стичат към Средиземноморието за отмора през лятото. В античните римски времена хората със средства са се отправяли към Байае – туристически град в Неаполитанския залив, или към гръцките острови. Една известна двойка, която наподобява се е наслаждавала доста на почивките си на остров Самос, са Антоний и Клеопатра.

И през днешния ден концепцията да се излежаваш на огряното от слънцето крайбрежие притегля всяко лято милиони туристи към страни като Гърция, Испания и Италия.

Но това може да се промени. Макар че скорошен отчет на Европейската туристическа комисия (ETC) демонстрира, че средиземноморските страни остават най-популярната дестинация за европейците от юни до ноември през 2023 година, техният брой е намалял с 10 %.

Много европейци реалокират датите на почивките си, а 5% повече са тези, които спрямо 2022 година избират по този начин наречения “раменен сезон ” – месеците октомври и ноември.

Въпреки че икономическите фактори оказват доста влияние, съгласно Едуардо Сантандер, изпълнителен шеф на ETC, времето по кое време да се почива оказва въздействие и върху това и къде европейците да изберат да пътуват на отмора.

Проучването на ETC открива, че близо 8% от туристите са показали съответно “екстремните метеорологични феномени ” като тяхно главно терзание към пътуването им в Европа от юни до ноември 2023 година.

Данните по месеци от обособените страни сочат по-специфични промени. BBC Travel цитира статистическото бюро на Италия, съгласно което рекордният за всички времена месец в страната за интернационалните визити е бил през юли 2019 година, с 9 255 000 задгранични туристи. До 2022 година броят им се е възстановил съвсем до равнищата отпреди COVID-19, с 9 064 000 гости през юли. И въпреки всичко до идната година – юли 2023 година, броят на туристите се е намалил до 8 748 000 души.

Отчасти това може да се дължи на стягането на коланите от страна на потребителите, като ETC откри, че съвсем една четвърт от респондентите показват угриженост от повишаването на разноските за пътешестване. Някои от тях могат да се дължат на неустойчивост, защото туризмът продължава да се възвръща от COVID-19 и поради това през юли 2023 година интернационалните туристически визити в международен мащаб са към момента единствено на 84% от равнищата преди пандемията.

Но прогнозите са, че някои туристи може да трансформират датите на своите средиземноморски пътувания или да се откажат напълно от тях, заради изменението на климата.

В Италия, да вземем за пример, данните демонстрират, че от януари до април 2023 година броят на задграничните туристи в Италия се е нараснал с 43% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година.

“Потребителите са наясно с това по какъв начин изменението на климата се отразява на времето в Европа и какво влияние може да има това върху тяхната отмора. Това оказва видимо влияние върху туристическите потоци в Европа ”, декларира Сантандер.

Междувременно други дестинации извличат изгоди. Все повече туристи избират през лятото да се насочат към курорти с по-меки температури като Чехия, България, Ирландия и Дания, твърди Сантандер.

В крайбрежния английски район Корнуол, прочут със своите плажове, океана и прелестните гледки към него, се следи нарастване на броя на посетителите от страни като Германия, Италия и Холандия, споделя Малкълм Бел, изпълнителен ръководител на Visit Cornwall.

“Смятаме, че това се дължи на по-хладния климат, което прави ходенето пешком и карането на колело по-скоро наслаждение, вместо да се потиш под горещото слънце ”, прибавя той.

И въпреки че Обединеното кралство може да няма най-хубавата известност във връзка с времето, то за туристите от Съвета за съдействие в Персийския залив климатът е най-важният претекст за посещаване, с цел да се избавят от летните горещини. В същото време, за индийските туристи това е третата по значимост причина, съгласно изследване на Visit Britain. Тъй като светът, в това число Англия, се затопля, туристи от от ден на ден райони считат, че страната наподобява като добра лятна дестинация.

Но е значимо е да се означи, че нито един район няма да бъде “защитен ” от въздействието на климата; в Корнуол, да вземем за пример, ще има по-силни стихии, по-бърза ерозия на крайбрежията и повече наводнения, горещи талази и суши, както и бързо повишаване на морското ниво, което може да потопи огромна част от сегашната брегова линия. Очаква се тези трендове да се запазят, в случай че не и да се засилят през идващите години. “Условията през лятото в Средиземноморието се чака да се влошат ”, твърди Бас Амелунг, доцент по разбор на екологичните системи в университета “Вагенинген ” в Холандия, който изследва изменението на климата и въздействието му върху туризма.

“Все още е мъчно да се планува какво тъкмо ще значи това, само че мисля, че би трябвало да се подготвим за най-лошото ”, приканва ученият Бас Амелунг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР