От векове насам на Земята няма човек , който да

...
От векове насам на Земята няма човек , който да
Коментари Харесай

„Лучио Сила”: Гениалната творба на Волфганг Амадеус Моцарт

От епохи насам на Земята няма човек, който да не е чувал за едно от най-ярките имена в класическата музика Волфганг Амадеус Моцарт. Творчеството на великия австрийски композитор е голямо по размер и обгръща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време. Той е създател на общо над 600 композиции, написа. Една от тях – операта „ Лучио Сила ”, Моцарт приключва, когато е едвам на 17 години. Именно за нея споделя документалният филм, носещ името на творбата. Може да го гледате в ефира на

Гениалната си творба Моцарт показва в Милано през 1772 година Тогава на сцената излизат някои от най-забележителните гласове, защото партитурата е демонски сложна и е единствено за артисти с непоклатима техника.

Главният воин в операта е римският деспот Сила – роля, въодушевена от генерала със същото име. Той се пробва да употребява политическото си въздействие, с цел да завоюва сърцето на дъщерята на своя върл зложелател. Момичето обаче е привързано към прогонения римски сенатор Чечилио. Първоначалният проект на Сила се проваля и в последна сметка състраданието му го кара да се откаже от любовта и даже от властта си.

Тази опера е следващото доказателство за това, че Моцарт има свръхестествен музикален слух, изключителна памет и ослепителен изпълнителски и импровизаторски гений.

На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа той основава още класическите опери „ Отвличане от сарая “, „ Сватбата на Фигаро “, „ Дон Жуан “ и „ Вълшебната флейта “. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови принадлежности и оркестър, камерна музика, клавирни произведения, арии, серенади („ Малка нощна музика “), „ Реквием “ и други. Собственият му азбучник се води от 9 февруари 1784 година, като до тогава към този момент е написал към 450 произведения.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV –, е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР