От вчера улица във варненския квартал Аспарухово“ носи името на

...
От вчера улица във варненския квартал Аспарухово“ носи името на
Коментари Харесай

Улица във Варна вече носи името на донор, спасил 4 човешки живота

От през вчерашния ден улица във варненския квартал „ Аспарухово “ носи името на донор, избавил четири човешки живота, оповестиха основателите на концепцията. Това е първата в Европа улица, кръстена на донор. Тя носи името „ Георги Николов “.

Георги е млад мъж от Варна, който учи в чужбина, има изострен разум и ярко бъдеще. На 20 септември 2015 година обаче Георги Николов остава вечно на 21, само че разрешава на други четири живота да продължат, като става донор, прецизират основателите.

Следвайки законовата наредба, че в България улиците се кръщават единствено на умряли хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската концепция носи името " Анонимните герои ". Преименуването на улица с име на донор е самодейност на жители и основателите на плана " Последният подарък на индивида ", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България, предава dnes.bg.

Георги в никакъв случай не е имал съществени здравословни проблеми и няма по какъв начин да се знае, че подла мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и постави завършек на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика.

Родителите на Георги намират сили и подаряват органите му.

„ Мъката си остава в сърцата ни, няма по какъв начин. Но, да, облекчение е, тъй като аз някак си интуитивно съм усещала, че Георги ще живее и дори му дадох обещание, колкото и налудничаво да звучи. Той живее посредством тях “, споделя майката на Георги – Светла Николова, пред bTV.

Сред четиримата, на които е възложен късмет за нов живот, е Айше, която получава бъбрек от Георги.

„ Наистина са хора с огромни сърца, прелестни хора, прелестно семейство, то няма по какъв начин да им благодаря. Ако не беше тази донорска обстановка, аз нямаше да пребивавам до момента “, споделя Айше Бейтиева.

След случилото се Александър, братът на Георги, и неговият другар Димитър, си слагат за идея да разпространяват колкото е допустимо повече донорството у нас.

„ Защото България е на последно място в Европейски Съюз по донорство и непрестанно стотици хора чакат своя нов орган и това е техният безусловно единствен късмет да продължат да живеят “, споделя Димитър Панайотов.

„ Не целим толкоз да насочим прожекторите към Георги, а по-скоро да разкрием тези анонимни герои в нашето общество, да им дадем физическо тяло по някакъв метод, да покажем благодарността си към околните на тези хора “, споделя братът на Георги.

Надеждата е образецът от Варна да бъде последван и от други общини.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР