От вчера българският бизнес и в частност нашият бранш търсят

...
От вчера българският бизнес и в частност нашият бранш търсят
Коментари Харесай

Правителството предвижда затваряне на бизнеси, няма да го позволим

От през вчерашния ден българският бизнес и в частност нашият отрасъл търсят отговор на въпроса: Ще има ли ограничавания в потенциала и затваряне на обекти при нова вълна от Covid-19. И макар уверенията на виновните институции, че няма да има, истината се оказва друга – ще има!

„ Българите могат да имат едно умерено лято – това демонстрират коронавирус данните, съобщи министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и с представители на здравните управляващи, представен от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът посочи, че няма и не се планува да има ограничавания, свързани със затваряне на бизнеси. Няма условие за коронавирус документи в страната. Не се плануват ограничавания и в придвижването. Продължаваме да следим обстановката доста деликатно, добави министър-председателят. “

По време на вчерашния брифинг детайлности какво тъкмо включва обновеният План за справяне с пандемията и какви са съответните стъпки не бяха дадени, след което документът беше признат и оповестен в страницата на Министерство на здравеопазването.

Ние се запознахме с Плана и установихме, че уверенията, които през вчерашния ден даде министър председателят, не дават отговор на истината.

В Плана за Етап 3 четем: Ограничават се всеобщи мероприятия, изключително в затворени пространства (посещения на спортни, културни и други). Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и други А в Етап 4: Преустановяват се всеобщи мероприятия (посещения на спортни, културни и други). Преустановява се дейностите на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и други

Тоест, ограничение и затваряне на бизнеси се плануват, а не както ни твърди господин Кирил Петков, че такива няма да има. Не излиза наяве обаче при какви тъкмо критерии се минава от стадий в стадий.

И още нещо – още веднъж ограниченията могат да бъдат прилагани и на регионално равнище. Което изключва каквато и да е държавна поддръжка за най-засегнатите бизнеси. Такава обаче така и така не се планува. Навсякъде в Европа здравните ограничения вървят дружно с стопански. У нас има единствено рестрикции и НУЛЕВА поддръжка!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България декларират безапелационното си мнение, че актуалното държавно управление няма моралното право да постанова каквито и да е ограничаващи ограничения, касаещи нашия отрасъл.

Първо служебните държавни управления осакатиха, а актуалното спря поддръжката за бизнеса по мярката 60/40 с претекста, че Covid-19 към този момент няма. По неразбираеми за нас аргументи не беше изпратено и искане до Европейската комисия с искане за спомагателни средства по мярката, макар че такава процедура беше открита. След това в разгара на летния сезон като наказателна акция беше увеличено Данък добавена стойност за слабоалкохолните питиета, макар че същото това държавно управление беше приело мярката да важи най-малко до края на 2022 година И като следващ пестник бе анулирана поддръжката от 35 евро за седалка за чартърните полети от чужбина.

Година и половина вариации на сегашните ръководещи редовно и целеустремено убиват българския туризъм, а в този момент още веднъж сложиха този бранш на първа линия при сякаш битката им с Covid-19.

Този път няма да стане! Не си мръднахте пръста да се подготвите за нова среща с вируса и още веднъж се каните да затваряте, макар че твърдите друго.

Стига неистини! Заявяваме безапелационното си желание да бойкотираме всички несъответстващи дейности на българското държавно управление, касаещи ограничаване и затваряне на нашия бранш.

Не ни помагате, с това към този момент свикнахме. Няма обаче повече да ви разрешаваме да ни пречите и убивате целеустремено!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР