От Възраждане и БСП за България бяха против проектът да

...
От Възраждане и БСП за България бяха против проектът да
Коментари Харесай

Прекратиха членството на България в две международни банки

От " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " бяха срещу планът да бъде утвърден от българското Народно заседание

Със 138 гласа " за ", 26 - " срещу " и 18 " въздържал се " Народното събрание одобри на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка (МИБ) и нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС), импортиран от Министерския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Основно от " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " бяха срещу планът да бъде утвърден от българското Народно заседание, а от парламентарната група на " Възраждане " обявиха, че сред двете четения ще внесат свои публицистични ремонти. Затова и не беше признато предлагането на ръководителя на бюджетната комисия Петър Чобанов законопроектът да бъде гласуван през днешния ден на две четения. Борислав Гуцанов от левицата даже заплаши, че, в случай че не се отдръпна настояването за второто четене през днешния ден, ще съберат подписи за Конституционния съд. След това Чобанов предложи и залата одобри срокът за оферти сред двете гласувания да е три дни.

Прекратяването на участието следва да се извърши според процедурите, планувани в споразуменията за основаване на институциите и със съотносимите вътрешноправни процедури, написа вносителят. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на интернационалните контракти за основаване на двете институции. Съгласно член 8 от Устава на МИБ и член IX от Споразумението за организацията и активността на МБИС, всяка страна може да приключи участието си в банките, откакто уведоми за това управителните органи на двете институции минимум шест месеца авансово. Със законопроекта се предлага започване на процедура по отдръпването на Република България, според уставните документи на банките.

Международната капиталова банка е интернационална финансова институция за развиване със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 милиарда евро, а импортираната му част все още е 427,1 млн. евро, е записано написа вносителят. В претекстовете се показва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 % дял във импортирания капитал на банката. Понастоящем присъединяване на България във импортирания капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на 100 от него.

Международната банка за икономическо съдействие е интернационална финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а импортираната част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на 100 дял във импортирания капитал на банката. Понастоящем присъединяване на България във импортирания капитал е 15,1 млн. евро или 7,56 %.

Във връзка с подхванатите координирани дейности на държавите-членки на Европейския съюз в подтекста на обстановката в Украйна на съвещанието на Министерския съвет на 2 март 2022 година е признато решение, с което е обещано единодушие за предприемане на нужните дейности по отношение на присъединяване на българската страна при образуването на обща позиция на държави-членки на Европейски Съюз за преустановяване на участието им в МИБ и МБИС, написа в претекстовете. Към общата позиция се причисляват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Унгария не се причислява към нея.

В последвалия спор причините " против " решението бяха главно от " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ".

Според Цончо Ганев от " Възраждане " това решение за следващ път е институционален слугинаж. По думите му Министерството на финансите декларира, че няма финансов разбор какъв брой ще ни коства тази стъпка. Между двете четения от групата ще създадат оферти за промяна, тъй като съгласно тях е неприемливо да нарушаваме националните си ползи. " Всички сте подготвени сега да продадете националния финансов интерес в тези две банки, единствено тъй като Брюксел е спуснал инструкция за овакантяване, укори той останалите шест парламентарни сили. В Унгария по-малко демократи ли са, като не напущат ", попита Ганев. " Ако има разтърсвания поради този законопроект в електроразпределително сдружение или за Българската банка за развиване, кой ще заплати сметката - данъкоплатецът, " разяснява депутатът. Председателят на групата Костадин Костадинов назова решението " незаконно ", тъй като визира пилеенето на национални пари. " Истината е, че България би трябвало да излезе от банките, тъй като Русия има 50 % и Брюксел е споделил по този начин ", посочи Костадинов.

" Както са тръгнали редица страни да напущат, има заплаха цената на българския дял да намалее ", изясни ръководителят на икономическата комисия Мартин Димитров от " Демократична България " (ДБ). По думите му, в случай че Народно събрание не одобри законопроекта и другите страни от Източна Европа изоставен банките и те попаднат под европейски наказания, ще има директни загуби за страната ни. " Никой от Брюксел не е споделил " напускайте тези две банки ", съобщи Димитров. " Това е разликата сред вашия Съветски съюз, който харесвате, и Европейски Съюз, където всяка една страна сама си взема решенията ", обърна се към " Възраждане " представителят на Демократична България. " Има голям риск, в случай че вие пречите законопроектът да бъде признат на две четения и България остане акционер, страната ни при възможни наказания да изгуби доста милиони, само поради " Възраждане ", предизвести Димитров.

Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " посочи, че кредитните линии от двете банки към български компании са по-големи от акционерното ни присъединяване в тях т.е. ние имаме интерес да останем. Според него отдръпването на европейски страни е политическо, тъй като тези банки не попадат в санкционните пакети на Европейски Съюз. " И от България се желае да взе участие в " изкуствена засада " - Европейски Съюз кара страните-членки да излязат от банките, с цел да принуди Русия да придобие над 50 на 100 от дяловете и по този начин да попадне под глобите ", счита Гечев. Той предизвести, че новото ръководство на тези банки, след отдръпването ни, най-вероятно ще изиска от българските компании предварително да изплатят заемите си. " Служебното държавно управление би трябвало да направи планове с какво може да се помогне на компаниите, в случай че бъде предявено ненадейно такова искане ", настоя депутатът от левицата. " А Европейски Съюз да обезпечи стопански обезщетения за България, в случай че желае да излезем от двете банки и да бъдем признати в Шенген. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР