От възкачването си на трона през 52-а година 95-годишната кралица

...
От възкачването си на трона през 52-а година 95-годишната кралица
Коментари Харесай

От Хари Труман до Доналд Тръмп - впечатляващите моменти от визитите при Елизабет II

От възкачването си на трона през 52-а година 95-годишната кралица Елизабет II е неизменима част от поддържането на " специфичните връзки " сред Англия и Съединените щати. От Хари Труман до Доналд Тръмп - кои са най-впечатляващите моменти от тези знакови визити?

Една от най-влиятелните дами в света и един от най-влиятелните мъже. Среща сред английската кралица и американски президент постоянно е била знак на хубавичко връзка сред двете страни. Още като принцеса 25-годишната Елизабет се среща с Хари Труман. Двамата беседват за малко във Вашингтон през 51-ва година. Няколко години по-рано Труман се среща и с бащата на Елизабет - крал Джордж VI, с който разискват края на Втората международна война.

През 59-а Дуайд Айзенхауер е на импровизирано посещаване на Острова, където се среща както с кралицата, по този начин и с някогашния министър председател Уинстън Чърчил, с цел да отбележат 20-та годишнина от нахлуването на Германия в Полша, поставило начало на войната.

63-а е годината, в която Джон и Джаки Кенеди имат достойнството да се срещнат в английския монарх. 6 години по-късно Ричард Никсън вечеря с нея.

В края на 70-те Джими Картър избира Англия за своето първо задгранично пътешестване. Срещата му с кралицата в Бъкингамския замък ще остане в историята като същинска протоколна злополука. Вместо да се поклони пред Елизабет II, той прави опит да я целуне по бузата.

За сметка на това Роналд Рейгън има цели три срещи с кралицата, с която поддържат топли връзки. През 82-а той отсяда в двореца Уиндзор, а двамата дружно яздят коне. Знаково за интервала на Студената война е и близкото му съдействие с премиера Маргарет Тачър.

С Елизабет II и принц Филип няколко пъти се среща и Джордж Буш-старши. Години по-късно синът му Джордж Буш-младши отсяда за три нощи в Бъкингамския замък като неин посетител.
Бил и Хилари Клинтън са специфични посетители на прием в тяхна чест през 94-а.

По време на двата си мандата Барак Обама неведнъж се среща с Кралицата, а при първата им среща, Елизабет Втора и първата дама Мишел Обама са видяни даже да беседват, до момента в който се държат за ръце. По време на банкет американският президент е на косъм от гаф, когато понечва да вдигне тост за кралицата, секунди преди да прозвучи химна, само че тя го стопира. Семейство Обама са и близки другари с принц Хари.

Хладно и с жестоко нарушение на протокола - по този начин минава визитата на Доналд Тръмп на Острова. Американският президент нарушава всевъзможни порядки и си разрешава да върви на няколко крачки пред своята стопанка - кралицата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР