От въглищните електроцентрали в енеригйния комплекс Марица Изток ще остават

...
От въглищните електроцентрали в енеригйния комплекс Марица Изток ще остават
Коментари Харесай

Трите ТЕЦ Марица Изток остават, без Брикел и Бобов дол

От въглищните електроцентрали в енеригйния комплекс " Марица Изток " ще остават да работят единствено държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и двете американски мощности " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". Дългосрочните контракти за изкупуване на тока от така наречен американски централи до 2024 година и 2026 година, които държавното управление на ГЕРБ искаше да приключва, остават да работят до приключването на периода им, по-късно сдруженията сами ще преценят по какъв начин да работят на пазарен принцип и дали ще миксират въглищата с други горива за понижаване на парниковите си излъчвания.

Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол " в последните години са съдействали с едвам 1 % към енергийната система и не са основни за нея, основни са в обществен аспект, само че детайлно ще бъдат написани изискванията за потреблението на хората от там за нови бизнеси и да получават положителни заплати.

Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и финансов министър Асен Василев в Народното събрание по време на негово чуване за енергийните планове в проекта за възобновяване и резистентност и отговаряйки на въпроси от петъчния парламентарен надзор.

От свързваните в предприемача Христо Ковачки въглищни мощности " Брикел " и " Бобов дол " естествено показаха своето неодобрение от думите на Василев и предвещаха социалин брожения, в случай че бъдат затворени, а Топлоелектрическа централа " Бобов дол " подсети да желанията си да " позеленява ".

Новият проект за възобновяване не планува да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн до 2026 г, увери Василев депутатите. Той изясни, че с Еврокомисията е имало спор дали да се затварят 1400 или 1600 МВ мощ в комплекса, които са сериозно значими за сигурността на енергийната система.

" Не го приехме този проект. Казахме, че това за българската енергийна система не работи и започнахме договаряния с Комисията, тъй че това да бъде спряно и да се стигне до проект, който Комисията може да одобри, който извършва задачите на Зелената договорка, само че който не нанася такава смъртна заплаха на българската енергийна система ", изясни финансовият министър.

Поетите през 2019 година екологични цели не може да се преразгледат и значи, че би трябвало да се понижат с 40 % въглеродните излъчвания, съобщи вицепремиерът. По думите му е заложено Топлоелектрическа централа 1, 2 и 3 не престават да работят без да се отстраняват мощности от тях. " Брикел " и " Бобов дол " ще се преструктурират, а работещите там ще бъдат подкрепети по Фонда за обективен преход.

" Има очакван запас за заводите, които да са там, това би следвало да може да обезпечи добре заплатени работни места за всички тези хора ", съобщи Василев.

Ръководството на " Брикел " обаче счита централата за една от структуроопределящите мощности в България и изрази безпокойствие от думите на вицепремиера. Напомни спомагателните насоки от преди дни на Европейска комисия, които дават поддръжка за страните от Европейски Съюз, които решат да удължат потреблението на въглища. " Страни като Германия и Румъния към този момент оповестиха, че ще възобновят работата на към този момент затворени въглищни централи. В тази връзка считаме, че поради несигурността за доставките на природен газ би било пагубно в миг на рецесия да се затварят мощности на въглища ", показва се в позиция на " Брикел ".

" Рекордните цени на електрическата сила потвърдиха, че страните от Европейски Съюз не са подготвени да се разделят с въглищата. Колкото и да ни се желае да разчитаме на 100% възобновими източници на сила, не сме подготвени софтуерно. През зимата при композиция от мощно захлаждане, липса на слънце и вятър и заледяване на водните източници, се стигна до извънредно сериозен дефицит на електричество, което провокира шоково повишаване. Тази зима " неприятните " въглищни топлофикации избавиха Европа от режим на тока! ", написа още в изказването на " Брикел ".

Дружеството показва, че след плановете му са потребление на биомаса и на природен газ като гориво. Допълва, че сега договаря с американска компания за закупуване на 2 газови турбини с обща мощ от 120 МВ и една парна турбина от 60 МВ.

" Бобов дол " също изрази " мощно терзание и отвращение " от думите на Василев и уточни, че " в стопански и обществен аспект е дружество с подобен мащаб в Югозападна България, което обезпечава и може да подсигури и в близко бъдеще стабилно енергийно, икономическо и обществено развиване на цяла Югозападна България, преодолявайки сполучливата си промяна ". Тази въглищна мощ също напомня капиталовите си планове да употребява природен газ. да строи безоблачен парк, да създава и съхранява водород. Тя също преговаряла с американска компания за пазаруването на газоводородни турбини.

Дружеството обръща внимание, че е в листата със стратегически обекти за националната сигурност на България, контролира напрежението на електропреносната мрежа и балансира доставките.

ТЕЦ-ът е измежду дежурните печеливши в търговете точно за контролиране на държавната електропреносна мрежа.

" Не сме наясно друга въглищна централа в страната да е оповестила и да работи по толкоз безапелационен метод като " Топлоелектрическа централа Бобов дол " АД за изваждане от употреба на въглищата като гориво! Възмутително е някой да си разрешава да затваря енергийна мощ през медиите и това да не е коментирано с управлението на централата! ", написа още в позицията на сдружението.

Реално обаче министър Василев приказва единствено за затварянето им в подтекста на потреблението на въглищата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР