От увеличаващи се случаи на набези на вълци върху домашни

...
От увеличаващи се случаи на набези на вълци върху домашни
Коментари Харесай

Родопско село в ужас от набези на глутници вълци

От увеличаващи се случаи на нападения на вълци върху домашни животни се оплакват стопани от кърджалийското село Велишани .

Последният случай на нападнато животно е отпреди 4 дни, когато крава , която е била пусната на паша в близката горичка , е била нападната от вълци.

Това споделя кметът на кметство Велишани Севим Салиф и прецизира, че единствено през април 2 крави и над 10 овце и кози са били нападнати от вълци. 

По негови сметки, от декември до момента, жертва на хищниците са станали близо 40 животни от кметството . Засегнати са стадата на шестима стопани от общо 20 в селото, споделя още кметът. 

Набезите от вълци станаха доста . Изглежда откриха среда тук в региона – спокоен е регионът, има храна и нападенията над домашни животни зачестиха “, разяснява Севим Салиф. На територията на кметството има 400 крави и 250 овце , а отглеждането на животни е главен занаят на популацията. По думите му, има случаи и на  набези на вълци срещу  стадата в наличието и на овчар. Затова, съгласно него, частичното разрешаване на казуса, е с изключение на отстрел на хищниците от ловците в дружинките, по този начин и пастирите, които са ловци и имат право да ловуват, да получат самостоятелни разрешителни за отстрел, от които да се възползват при появяването на вълци по време на паша на стадата.
Той си спомня, че преди десетина години набезите на хищници са били осезаемо по-малко. Тогава популацията на вълци е била понижена след проведени хайки. Проблемът още веднъж е на дневен ред от към година, а с цел да се оправи с него, кметът на селото е потърсил помощ от Държавно ловно стопанство (ДЛС) „ Женда “ и Ловно-рибарското сдружение в Кърджали, откъдето е получил увещание за поддръжка в границите на закона. 

Директорът на ДЛС „ Женда “ инж. Радослав Боев разяснява, че е разговарял с кмета на Велишани по казуса. По думите му в сегашния сезон законът не разрешава да се вършат хайки и колективен лов на хищници, само че целогодишно могат да се издават позволения за самостоятелен лов. Отчете, че за интервала на ловджийски сезон 2022/2023 са отстреляни общо 7 вълка, 5 от които от двете дружинки, ловуващи на територията на кметството. Издадените разрешителни за лов на хищници на територията на ловното стопанство са към 300, а броят на ловните дружинки в обсега – 15.

„ Вълците са част от екосистемата и ролята на ловното стопанство и на ловните дружини е да контролират популацията, а не да изтребват, тъй като всяко животно има своята функционалност в екосистемата. Затова ние вършим нужното за управление на популацията, само че и стопаните би трябвало да са по-отговорни във връзка с безстопанствената паша на домашните им животни “, разяснява инж. Боев.

По думите на ръководителя на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали – Васил Дончев, годишно дружините към сдружението, обхващащо общините Кърджали, Черноочене и част от Ардино, отстрелват сред 5 и 15 вълка. И добавя, че стопаните би трябвало да бъдат по-съвестни по отношение на животните, като не ги оставят на паша без контрол, тъй като с изключение на храна за хищниците, навлизайки в гористите местности, стават причина и за голям брой пътни произшествия.

Само от началото на 2023г. с присъединяване на домашни животни са се случили 10 пътнотранспортни катастрофи , като главно те са в общините, през които минава трасето за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “, разясниха за Българска телеграфна агенция от ОД на Министерство на вътрешните работи. В община Кирково броят на пътните произшествия с животни е 4, в Момчилград – 3, в Кърджали – 1 и в община Ардино – 2.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР