От утре Иран започва да обогатява уран до 60 процента,

От утре Иран започва да обогатява уран до 60 процента, ...

Иран обяви, че започва да обогатява уран до 60%


От утре Иран започва да обогатява уран до 60 процента, за което е уведомена Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това обяви днес иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи пред тв канал "Прес ТВ". По думите му Техеран планира да инсталира хиляда нови центрофуги в ядрения си обект в Натанз.

В сряда миналата седмица първият дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф каза, че понастоящем Иран разполага с над четири тона обогатен уран, но обогатяването не е надхвърляло 20 на сто.

В неделя в Натанз стана експлозия, причинена от повреда в електроразпределителната мрежа. Техеран обвини Израел за инцидента, който нарече "акт на ядрен тероризъм", припомня ТАСС

Ирански правителствен говорител съобщи, че е решено в Натанз да бъдат поставени центрофуги за обогатяване на уран от типа "IR-6" вместо повредените в резултат на "диверсията" центрофуги "IR-1".

Франция осъди днес съобщението на Иран, че има намерение да започне да обогатява уран на 60 процента, което е сериозно развитие в иранската ядрена програма и се нуждае от координиран отговор от страните, участващи в преговорите по иранското ядрено досие. Това се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от Франс прес.

Същевременно Белият дом каза, че остава склонен да продължи преговорите с Иран въпреки съобщението на Техеран, направено по-рано днес. Говорителката на Бели дом Джен Саки обаче каза, че Вашингтон е обезпокоен от тези провокативни новини, предаде Франс прес.

"Убедени сме, че дипломатическият път е единственият за напредване тук и че трябва да има разговори, дори и индиректни, това е най-добрия начин да се стигне до решение", каза Саки.

Същевременно стана ясно, че дискусиите във Виена в опит да се спаси международното ядрено споразумение, които трябваше да бъдат подновени утре, се отлагат с ден. Запознати източници казаха, че това става заради предполагаем случай на коронавирус, предадоха световните агенции.

На срещата в четвъртък ще бъдат обсъждани последните стъпки на Иран, по-специално обогатяването на уран до 60 процента, каза руският представител Михаил Улянов.

Източник: btvnovinite.bg