От утре Иран започва да обогатява уран до 60 процента,

...
От утре Иран започва да обогатява уран до 60 процента,
Коментари Харесай

Иран обяви, че започва да обогатява уран до 60%

От на следващия ден Иран стартира да обогатява уран до 60 %, за което е известена Международната организация за атомна сила (МААЕ). Това разгласи през днешния ден иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи пред тв канал " Прес ТВ ". По думите му Техеран възнамерява да конфигурира хиляда нови центрофуги в нуклеарния си обект в Натанз.

В сряда предходната седмица първият посланик на Иран Мохамад Джавад Зариф сподели, че понастоящем Иран разполага с над четири тона обогатен уран, само че обогатяването не е надхвърляло 20 на 100.

В неделя в Натанз стана детонация, породена от щета в електроразпределителната мрежа. Техеран упрекна Израел за случая, който назова " акт на нуклеарен тероризъм ", напомня ТАСС

Ирански държавен представител заяви, че е решено в Натанз да бъдат сложени центрофуги за обогатяване на уран от вида " IR-6 " вместо развалените вследствие на " диверсията " центрофуги " IR-1 ".

Франция осъди през днешния ден известието на Иран, че има желание да стартира да обогатява уран на 60 %, което е съществено развиване в иранската нуклеарна стратегия и се нуждае от съгласуван отговор от страните, участващи в договарянията по иранското нуклеарно досие. Това се споделя в изказване на Елисейския замък, представено от Франс прес.

Същевременно Белият дом сподели, че остава податлив да продължи договарянията с Иран макар известието на Техеран, направено по-рано през днешния ден. Говорителката на Бели дом Джен Саки обаче сподели, че Вашингтон е смутен от тези провокативни вести, съобщи Франс прес.

" Убедени сме, че дипломатическият път е единственият за придвижване тук и че би трябвало да има диалози, даже и индиректни, това е най-хубавия метод да се стигне до решение ", сподели Саки.

Същевременно стана ясно, че полемиките във Виена в опит да се избави интернационалното нуклеарно съглашение, които трябваше да бъдат възобновени на следващия ден, се отсрочват с ден. Запознати източници споделиха, че това става поради хипотетичен случай на ковид, предадоха международните организации.

На срещата в четвъртък ще бъдат обсъждани последните стъпки на Иран, по-специално обогатяването на уран до 60 %, сподели съветският представител Михаил Улянов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР