От туристическия сезон не са доволни туроператорите, не са доволни

...
От туристическия сезон не са доволни туроператорите, не са доволни
Коментари Харесай

Кризата идва като по учебник и е вид тест за устойчивост, смята Румен Драганов

„ От туристическия сезон не са удовлетворени туроператорите, не са удовлетворени тези, които питахме – за какво ги строите тези грамади по морето, за какво изливате целия този бетон. " Това разяснява по Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма. 

„ Аз съм 40 години в туризма и не си давам отговор на въпроса за тези мастодонти. Настроиха, настроиха, настроиха големи жилищни комплекси. За какво, откакто туризмът е човешки туризъм? Не съумяха огромните хотелски комплекси, които изкуствено стояха и като постройки, за които говорехме, че има презастрояване, които разчитаха на нискобюджетни туристи и работеха с външен личен състав от Украйна и Молдова “, добави той.

Кризата идва като по учебник и е тип тест за резистентност, счита Драганов, който назова туристическия сезон невероятен. „ В учебника това написа – подобрявайте локалната стопанска система, създавайте работни места. Вижте какво е в Швейцария, в Австрия, в Италия – по какъв начин работят тези градчета? Те да не би да пуснаха някой с куфарите с пари да им настрои небостъргачи? “

„ Може ли при едно такова мощно люлеене на системата, каквото беше основано с Covid-19, да оцелее системата? Това, което наблюдавахме през това лято – къщите за посетители, дребните фамилни хотели, частните квартири, тези, които основно бяха стъпили на българския пазар и на прилежащите пазари, оцеляха. Не можем да кажем, че туризмът претърпя злополука или се случи нещо, което заплаши основите на туризма “, акцентира Румен Драганов. След като българите се оказаха съществени гости на морските ни курорти през това лято, Драганов открои казуса с паркирането. „ И се оказа, че тъкмо тези морски комплекси не са изчислени за толкоз коли, разчитайки на чартърни туристи, които идват със самолети. Има проблем с паркирането. Това би трябвало да мислят общините оттук насетне “.  

Местните общности би трябвало да имат организация за основаване на работни места и когато има такова люлеене на системата, да няма стотици уволнени, а кметът на общината да се чуди каква различна претовареност да измисли за популацията, посочи специалистът и очерта сполучливите модели за развиване на туризма. 

„ Толкова умерено човек може да се разхожда в Несебър, в Созопол, в сравнение с с това многомилионно натоварване, което вършат нискобюджетните туристи, които стоят в някакви китайски стени, издигнати върху дюни, парите се превеждат в офшорни компании, работят украинци и молдовци. За какво сме го построили всичкото това? За кого работи тази система? Докато едно градче като Поморие – прелестно градче, цялостно, по шевовете се пука от българи и хората си работят добре, и заведенията за хранене са цялостни и всеки, който има туристически бизнес, е удовлетворен. Град Елена е прелестен образец какво значи да правиш туризъм като тактика, идея, политика и община “, уточни още Румен Драганов. 

Според него, есента би трябвало да се засилят културните стратегии, тъй като в този сезон е мощен културният туризъм. „ И от тази позиция е значимо да нареждаме всеки един град “, счита Драганов, който означи, че морските градове са „ мощно повредени от мисленето, че там има море и като няма море, туризмът свършва “. През зимата ще има мощен уикенд туризъм, зимата не е ски, безапелационен е той. И добави, че все по-голямо значение хората ще отдават на така наречен втори дом - възобновени селски парцели. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР