От Централната избирателна комисия отхвърлиха упреците за качеството на хартията,

...
От Централната избирателна комисия отхвърлиха упреците за качеството на хартията,
Коментари Харесай

ЦИК отхвърли упреците на Сиела за качеството на хартията в машините за гласуване

От Централната изборна комисия отхвърлиха упреците за качеството на хартията, с която биват зареждани машините за гласоподаване.

Проблемът, поради който министър председателят Николай Денков съумя да гласоподава чак от втория път с машина в столичното Шесто помощно учебно заведение, най-вероятно е обвързван с това, че гласоподавателят преди него е издърпал бюлетината. Това изясни представителят на ЦИК Росица Матева в отговор на въпрос на БНР.

" Аз не знае каква е повода да не е могъл да гласоподава първия път. От това, което ми споделиха сътрудници, които са гледали лъчение от гласуването, машината е блокирала от гласоподавателя, който е гласоподава преди него и от опита, който аз имам, мога да предположа, че може би е издърпана машината бюлетина и по тази причина е блокирала машината. Доколкото разбрах, не е викан механик на " Сиела Норма ". Проблемът е отхвърлен от членове на секционна изборна комисия и министър председателят е дал своя вот, " обясни Матева.

Матева не разяснява рецензиите, отправени от министър-председателят, че проблемите, които виждаме, са резултат от недобрата съгласуваност сред институциите и че изключително тук отговорността е на ЦИК.

По мотив на отправените от " Сиела Норма " упреци по отношение на техническите параметри условия към поръчаните хартиени ролки за машините. Росица Матева сподели, че не счита за редно в деня преди изборите да се вършат такива мнения от фирмата-изпълнител, на която е предоставено машинното гласоподаване.

" Въз основа на подадена от него оферта с ясното схващане, че са такива условията към машинното гласоподаване и той може да се оправи. По отношение на изказванията за ролките. Нека да разграничим изказванията за хартията, които се показваха в общественото пространство и след изборите на 2-ри април. Както доста пъти съм казвала, ЦИК е направила проучване на хартията, предоставена от печатница на Българска народна банка и на хартията, предоставена за предишни избори от " Сиела Норма ", " изясни Матева.

По думите на Матева, след направените съответни лабораторни проучвания, изводите са, че и двете хартии са идентични и дават отговор на условията на производителя на машините. Що се отнася до диаметъра на ролката, е получен отговор от избрания за реализатор на доставката на хартия за машинно гласоподаване в Изборния кодекс, а точно печатницата на Българска народна банка, че в България не се намира машина, която да разролва на шпула (барабан) от 12,75 мм, т.е. 0,5 инча. Едновременно с това са извършени проби по какъв начин работят машините с хартия, навита на шпула от 1 инч и е открито, че и с такава шпула хартията дава отговор на условията.

Днес се гласоподава с машина в близо 5900 секции в цялата страна, като досега едвам в 20 секции е прекратено гласуването с машина поради разнообразни проблеми с устройствата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР