От Центъра за градска мобилност публикуваха разяснения за купуването и

...
От Центъра за градска мобилност публикуваха разяснения за купуването и
Коментари Харесай

ЦГМ разяснения за купуването и валидирането на билета за градски транспорт в София

От Центъра за градска подвижност разгласиха уточнения за пазаруването и валидирането на билета за градски превоз в София, който може да бъде закупен от водача на транспортното средство. 

Припомняме, че от първи януари влязоха в действие новите транспортни документи за столичния градски превоз. Пълен лист на новите карти и билети: 

От 1 януари 2023 година отпадат и някои от предлаганите до момента абонаменти:
Тридневна карта за всички линии; Месечна за една линия наземен транспорт; Месечна - за метро; Месечна - метро " плюс " - за метро и една линия наземен транспорт; Тримесечна - за всички линии; Шестмесечна - за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се употребяват до крайния период, за който са издадени, само че не по-късно от 31.12.2023 година

Промяна има и в транспортните документи за метро от 01 януари 2023 година Спират се от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лева. 

Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да употребяват закупените билети до 31.03.2023 година

От 1 януари и валидацията става наложителна, а глобата е три лв.. " Всеки път, като влезнете в транспортно средство, валидирайте своя превозен документ: абонамента карта, хартиена карта, банкова карта или смарт устройство, което е притежател на Вашия превозен документ ", припомнят от ЦГМ.  

От 1 януари 2023 година се вкарват нови електронни транспортни документи. 

Билет 30 плюс – Той разрешава прекачвания в границите на 30 минути след първата валидация. Струва 1,60 лева и може да се зареди в  Sofia City Card, Ultralight или да се употребява с банкова карта (услугата PayAsYouGo). При прехвърляне наложително би трябвало да се валидира още веднъж във всяко последващо транспортно средство. Последната валидация би трябвало да е преди приключването на периода от 30 мин. При осъществени пътувания с над 2 билета 30 плюс в границите на деня, заплатени с една и съща банкова карта, автоматизирано се агрегира дневна карта за всички линии на цена 4,00 лева

Билет 60 плюс – Той разрешава прекачвания в границите на 60 минути след първата валидация. Струва 2,20 лева и може да се зареди в Sofia City Card или Ultralight. При прехвърляне наложително би трябвало да се валидира още веднъж във всяко последващо транспортно средство. Последната валидация би трябвало да е преди приключването на периода от 60 мин. 

* Билетът 60 плюс е нужен и за прилагане на превоз при поискване.
* Билетът 30 плюс и билетът 60 плюс не могат да се комбинират по едно и също време в една и съща карта.

Билет от лидера - Водачите продават билети на цена от 2,00 лв., които влизат в действие от 01 януари 2023 година Важат единствено за съответното транспортно средство и не дават право на прекачвания. 

Банкова карта – Валидира се на сините устройства в градския превоз. След валидирането на повече от два пъти на билет 30 плюс, тя става дневна карта на цена от 4 лв. за цялата мрежа. Трябва да се валидира всякога. В среднощ банката би трябвало да е подготвена с калкулацията на пътуванията. 

24-часова карта - От 01 януари 2023 година се предлага нов тип превозен документ - 24-часова карта. Тя разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване) в границите на 24 часа. Тя е за всеки, който има неотложни задължения в натоварените региони на града, пристигнал е за малко или пък обичайно употребява различен превоз. Срокът на картата за 24 часа стартира да тече от момента на покупката. Може да се вземе и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на определената дата и важи до 23:59 ч. на същата. Цената е 6 лв. и се зарежда в Sofia City Card или в картата Ultralight. 

72-часова карта – От 01 януари 2023 година се вкарва и 72-часовата карта, която разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване) в границите на 72 часа. Срокът ѝ стартира да тече от момента на покупката. 72-часовата карта може да се закупи и за предстоящ интервал, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на първия ден от определения интервал и важи до 23:59 ч. на третия ден от същия. Тя е за всеки, който има работа в града в този период, без значение дали е екскурзиант, посетител в града или пък употребява други способи на напредване в всекидневието си. Цената е 15,00 лева и може да се зареди в Sofia City Card и в хартиената ни карта Ultralight. 

Седмична карта – От 01 януари 2023 година ЦГМ подарява безвъзмезден уикенд за цялата мрежа. За задачата пасажерът би трябвало да заплаща с банкова карта от понеделник до петък всеки ден, без изключение, и пътуванията да са с повече от два билета 30 плюс, тогава в края на всеки ден от картата ще бъдат изтеглени 4 лв.. А в събота и неделя при валидиране на банковата карта в транспортните средства пътуването ще коства 0 лв. в цялата мрежа. 
Годишна карта - Годишната абонаментна карта Sofia City Card е за цялата мрежа и дава правото на безвъзмезден буферен паркинг по системата " Паркирай и пътувай ". От 1 септември 2022 година картата към този момент може да се заплаща на 3 вноски. Първата вноска за три месеца е за 150 лв., идващите три месеца са за 120 лв., а последните 6 са за 100 лв.. Зареждането би трябвало да се направи най-малко ден преди приключване на периода, с цел да не се изгуби правото на тази карта. Sofia City Card може да се закупи от пунктовете за продажба на Център за градска подвижност или да се зарежда онлайн. Валидацията е наложителна. 

Карта учащ - За възпитаници и студенти постоянно образование има годишни карти, които също се оферират от 01 септември 2022 година Те са с преференциална цена от 200 лв., заплащат се еднократно и дават опция за безграничен брой пътувания в наземния градски превоз и метрото. С тази карта може да се пътува за 54 стотинки дневно. Купува се от пункт за продажба на ЦГМ след показване на постоянен документ за записана образователна година. 

Младежка карта – Младежите до 26 ненавършени години, без значение дали те работят, не работят или учат, могат да употребяват " Младежка карта ".  Тя също се предлага от 01 септември 2022 година Годишна е, с преференциална цена от 250 лв., която се заплаща еднократно и се получава от пункт на ЦГМ против персонална карта. Неограниченото пътешестване в градския превоз и метрото с тази карта е с дневна цена от 68 стотинки.

Дневна карта - Дневната карта за цялата градска мрежа е с цена 4.00 лв., а пътуването с нея – безкрайно. Купува се от пунктовете на ЦГМ, също в касите на метрото, през приложението Mpass или се получава автоматизирано след повече от два билета " 30 плюс " -  в края на пътуванията се заплаща 4.00 лв..

За родителите – Тази карта е за родител на дете от 0 до 2 години, за което се употребява отпуск и коства 10 лв.. Купува се против документ от родителя. Този превозен документ също е в продажба от 01 септември 2022 г. 

" Паркирай и пътувай " – Услугата " Паркирай и пътувай " дава опция за съчетание на пътешестване с автомобил и градски превоз. Трябва да бъдат направени най-малко 2 пътувания с публичния превоз денем (в период не по-малък от 60 минути). При закупуване на някой от краткосрочните транспортни документи на ЦГМ, се дават 2 безвъзмездни часа в буферния паркинг, а по-късно – по 50 ст. на час. Притежателите на месечна или годишна абонаментна карта употребяват гратис паркинга през целия ден. 

*Sofia City Card – пластика с чип, позволяваща неведнъж зареждане на краткосрочни и дълготрайни транспортни документи. Цената ѝ е 3,00 лева и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД. Краткосрочните транспортни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ ЕАД, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните транспортни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката единствено в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уебпортал.

*Ultralight – хартиена карта с чип, позволяваща неведнъж  зареждане единствено на краткосрочни транспортни документи. Цената ѝ е 0,80 лева и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД, както и от всички каси в метрото.

Новият тип билет, продаван от водача от началото на годината, коства 2 лв. и важи единствено за съответното пътешестване, прецизират от ЦГМ. 

" Билетът от лидера може да е скъп пример с QR-код и с цел да е годен, би трябвало да се сканира QR-кода ", се споделя в обявата: 

Задръжте билета под лек надолнище, на към 3-4 см. от QR-четеца, до момента в който на валидатора се покаже надпис " Валидна карта ", съпроводен със зелен светлинен сигнал.
Билетът от лидера може да е публикуван и под формата на фискален бон от фискално устройство.
В този случай не е нужна спомагателна валидация. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР