От този месец сръбският динар вече не се използва в

...
От този месец сръбският динар вече не се използва в
Коментари Харесай

Косово без сръбски динар: От този месец еврото става единствената валута в държавата

От този месец сръбският динар към този момент не се употребява в Косово. В продължение на няколко седмици работи акция, която да помогне на сръбските общности да преминат към еврото, което се употребява в отчасти приетата страна.
Ние дефинираме разпоредбите и те би трябвало да се ползват. Сега споделят, че е належащо време за използване на разпоредбите. До края на януари транспортните средства можеше да влизат в Косово с пари в брой и да разполагат с тях. Сега към този момент няма да може.
Ахмет Исмаили, шеф на Централната банка на Косово

Най-големият шеф на етническите сърби в Косово е Сърбия. Някои хора получават заплатите, пенсиите и обществените помощи в динари.

„ От 1 февруари не може да се внасят пари в Косово, в случай че нямате лиценз от централната банка, който да разрешава. Регламентът на централната банка не споделя дали динарът или други валути може да се употребяват, защото централната банка контролира единствено една валута и тя е еврото “, изясни вицепремиерът на Косово Бесник Беслими.

За сърбите в Косово решението наподобява незаслужено и предизвиква емиграцията.

„ Представят си, че имат независимост от Запада и могат да вършат с нас каквото желаят. Ако бяхме водили друга политика, това несъмнено нямаше да се случи “, счита сърбин от Косово.

„ Това е същинска злополука за сърбите. Аз съм пенсионер и не знам по какъв начин ще взема пенсията “, споделя негов съотечественик.

Посланиците на Англия, Германия, Италия, Съединени американски щати и Франция, както и на Европейския съюз, желаеха възбраната за потреблението на динара да бъде отсрочена, до момента в който в Белград настояват, че това е метод министър председателят Албин Курти да отблъсне сърбите от Косово.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР