От толкова чудене спретнахме чипс от тиквички по гръцки -

...
От толкова чудене спретнахме чипс от тиквички по гръцки -
Коментари Харесай

Чипс от тиквички по гръцки

От толкоз чудене спретнахме чипс от тиквички по гръцки - чесновият сос е наложителен съставен елемент

Необходими Продукти

● тиквички - 4 бр. по - дребни
● царевично брашно - 1 ч.ч.
● бяло брашно - 1/4 ч.ч.
● яйца - 2 бр.
● бял пипер - 2 щипки
● сол - 2 щипки
● прясно мляко - към 2 и 1/2 ч.ч. (или вода)
● олио - за пържене

Сос дзадзики


● краставици - 80 г обелена и почистена
● кисело мляко - 300 г гъсто, пълномаслено
● чесън - 1 - 2 скилидки
● лимонен сок - 20 мл или на усет
● сол - на усет
● кимион - 1 щипка
● копър - за поръсване, сушен или свеж

Начин на подготвяне

Започнете с приготвянето на сос за тиквичките. Той ще е класическото дзадзики, само че малко по- рядко от нормално, с цел да наподобява в действителност на сос. Ако пък желаете да е по-гъст, използвайте цедено мляко.

Настържете или пуснете да се смелят в блендер краставицата и чесънът. Трябва да са на дребни късчета, а не прекомерно тънко настъргани или смлени.

Смесете с млякото, лимонен сок, сол и кимион и приберете в ледник, с цел да стегне и се охлади.

Заемете се с тиквичките, като ги почистите от краищата и нарежете на доста тънки, съвсем транспарантни ленти, надлъжно по дължината на цялата тиквичка. За задачата използваме дребни и нежни, без семки, а нарязването е най-ефективно и елементарно с кухненско ренде за тънко рязане или белачка за зеленчуци.

Панировката, която ще приготвите, е от основна значимост, с цел да получите същински хрупкави тиквички, които да похапвате като чипс. Роля за това играе царевичното брашно.

Смесете сухите съставки и към тях сложете течните и разбъркайте на гладка примес без бучки. Трябва да е малко по- гъста от примес за палачинки, по тази причина прибавете още течност или още брашно до реализиране на нужната консистенция.

Тази панировка много прилича темпура, само че е в гръцкия й вид - с яйце, по-плътна и по-хрупкава.

Сгорещете олиото на умерена температура.

С кухненски щипки потапяйте всяка фина лентичка тиквичка в панировка, оставяйки да се оттече и пускайте в олиото. Важно е то да е към този момент загрято, с цел да получим хрупкавия чипс резултат.

Пържете до светло-златиста коричка и изваждайте върху кухненска хартия, която да всмуква непотребната лой. За предпочитане не слагайте тиквичките една върху друга, с цел да не омекват.

Готовите пържени тиквички незабавно подреждайте в чинии на порции и поднасяйте със соса. Важно е да се сервират и употребяват на момента до момента в който са хрупкави.

Добър вкус! Чипсът от тиквички по гръцки е страховит!

* Ако ви остане панировка, може да я употребявате за нещо друго, като да вземем за пример да изпържите към вашият чипс от тиквички и различен зарзават или хапки от сирене и кашкавал.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР