От тази нощ човечеството потребява повече ресурси, отколкото Земята възобновява,

...
От тази нощ човечеството потребява повече ресурси, отколкото Земята възобновява,
Коментари Харесай

От тази нощ Земята живее от резервите си

От тази нощ човечеството използва повече запаси, в сравнение с Земята възобновява, писа в. „ Монд “, като се базира на неправителствената организация „ Глобал футпринт нетуърк “ ( Global Footprint Network). Тя прави калкулации въз основа на данни от Организация на обединените нации за какъв брой време човечеството изчерпва всяка година възобновимите запаси и какъв брой време й би трябвало на Земята, с цел да обезврежда неговите боклуци, в това число и парниковите газове. По този метод организацията дефинира всяка година деня, когато екологическата диря на човечеството надвишава естествения биокапацитет на планетата. За 2015 година „ денят на прекаляването “ е 13 август.

Всяка година тази дата се измества с три дни по-рано в календара. През 1975 година бе в края на ноември, а през 2005 година – при започване на септември. „ Макар че нашето пресмятане е почти, въпреки всичко демонстрира, че надхвърлянето на капацитета е доста. Човечеството продължава да усилва потреблението на запаси, макар че живее на заем “, сподели създателят на организацията Матис Вакернагел, който е основател на математическия модел. От „ деня на прекаляването “ човечеството стопира да обслужва екологическия си дълг и го оставя да пораства. Той се заплаща с обезлесяване, привършване на ресурсите от вода, понижаване на биоразнообразието, струпване на боклуци и централизация на парникови газове.

Като ускоряващ фактор през последните години се сочи разрастването на популацията и повишението на нивото на живот в страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В момента човечеството има потребност не от една, а от 1,6 планети. За да отговорят на потребностите си, на китайците им трябват 2,7 Китая, на французите – 1,4 Франции, на американците – 1,9 Съединени щати, на индийците – 2 Индии, на гърците – 2,6 Гърции, на британците – 3 Великобритании, на швейцарците – 3,5 Швейцарии, на италианците – 3,8 Италии, а на японците – 5,5 Японии. Ако наклонността се резервира, през 2030 година на човечеството ще му трябват 2 планети, с цел да задоволи потребностите си. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР