От страх да не се самодискредитира на фона на следващите

...
От страх да не се самодискредитира на фона на следващите
Коментари Харесай

10 перспективи към страха

От боязън да не се самодискредитира на фона на идващите велики мозъци, създателят се въздържа от лични размишления по тематиката.

Пак от боязън – да бъде погрешно свестен, акцентира неналичието на рекламация за пълнота и безкрайност на познанията върху трудовете на философите от идната десетка.

Както всички знаем – боязън лозе пази. Какво друго прави страхът и какво не всички знаем за него? Вижте, без да се страхувате.

1. Аристотел

Според Аристотел се опасяваме от идни събития, които може да ни донесат болки или пагуби . При изискване, че не наподобяват далечни.

Страхуваме се от неща, които имат огромна разрушителна мощ.

Страхуваме се от хора:

  • от които подвластен
  • съучастници в наши злодеяния
  • тези, които могат да извършат несправедливост
  • онеправданите
  • противниците си
  • тези, които са страшни за по-силните от нас
  • кротките, насмешливите и хитрите: при тях не проличава дали се готвят за нахлуване, та и в никакъв случай не се вижда, дали са надалеч от него

Друга обстановка, в която се опасяваме съгласно Аристотел, е, когато следим трагична обстановка, в която някой страда. Зрителят изпитва боязън при мисълта, че боговете упражняват произвол по отношение на смъртните.

Според него не се опасяват:

  • Много щастливите, тъй като не считат, че ще пострадат.
  • Тези, които вземат решение, че към този момент са изпатили всичко неприятно и са безчувствени пред бъдещето.

Все отново съгласно Аристотел страхът ни води към размисъл, а никой не размишлява по безнадеждното.

2. Сьорен Киркегор

 10 вероятности към страха
Снимка: Dan Lundberg/CC BY-SA 2.0

Според Киркегор се опасява единствено индивидът, а не и животното. Той счита, че дамите се опасяват повече, в сравнение с мъжете.

Киркегор вижда няколко аргументи за страха:

  • Първородният грях
  • Срамежливостта, подбудена от еротичните усеща
  • Неизвестността за ориста ни
  • Страхът от положителното и злото

Киркегор счита, че прегрешението е пристигнал на света в боязън, само че пък въпреки това – прегрешението е довел страха със себе си.

3. Жан-Пол Сартр

Снимка: T1980/CC BY-SA 3.0

Сартр прави разлика сред нерешителност и боязън: Уплахата е нерешителност от съществата на света, до момента в който страхът е боязън от мен самия.

Страх от бъдещето

Той дава образец с боец, у който вражеската бомбардировка провокира нерешителност, само че страхът настава, когато войнът се запита дали ще може да издържи.

Реализирани и неосъществени благоприятни условия

Страхът е опасението да не съумея да дойда на тази среща и даже да не пожелая да дойда на нея.

Страх от предишното

Сартр дава образец с играча на хазарт, който е взел решение да не играе повече. Философът обръща внимание на положението, в което се намира подобен човек пред рулетката:

А тя се крие зад тила ми като аморфен фантом и единствено от мен зависи дали ще ѝ придам плът. Както предходния ден, по този начин и в този момент, аз съм изправен, разкрит, самичък пред изкушението и откакто търпеливо съм издигал укрепления и зидове, откакто съм се затворил в магичния кръг на едно решение, аз откривам със боязън, че нищо (rien) не ме стопира да играя.

Етически боязън

Сартр споделя, че страхът пред полезностите е самопризнание за тяхната идеалност. Той дава образец с табелките, забраняващи да се върви по тревата. Ние имаме свододата дали да ги зачитаме или не – появява се страхът. В страха аз се схващам като изцяло свободен и като некадърен да направя по този начин, че смисълът на света да му се придава от мен.

4. Зигмунд Фройд

 10 вероятности към страха

Познайте: Тъй като половата възбуденост е израз на либидния инстинкт, то не наподобява пресилено да приемем, че подложеното на такива смущаващи въздействия либидо се трансформира в боязън.

Възпроизвеждане на контузията от раждането

Фройд позволява, че страхът е реакция, евентуално присъща на всички организми, само че не всички организми биха претърпели раждането като контузия. Страхът е зародил като реакция на едно положение на заплаха, в този момент тази реакция се възпроизвежда постоянно, когато такова положение още веднъж се появи.

Такива обстановки са, когато детето е единствено, когато е на мрачно и когато на мястото на майката, се намира някой непознат.

Страх от кастрация

Според Фройд високата нарцистична оценка на пениса може да се дължи на това, че притежанието на този орган съдържа гаранцията за едно наново сливане с майката (заместителя на майката). Отнемането на този орган е еднакво на ново делене с майката, затова още веднъж значи едно безпомощно предаване на изпълненото с отегчение напрежение на потребността (както при раждането).

Страх от гибелта

Фройд счита, че ние познаваме страха от гибелта и като реакция на външна заплаха, и като вътрешен развой, което най-добре се вижда при меланхолията. Той твърди, че страхът от гибелта, както и страхът от съвестта, би трябвало да се преглеждат като преправка на страха от кастрация.

Либиден боязън

  • Еротичен вид
    Хора, чийто основен интерес (най-големият дял от либидото им) е отдаден на любовния живот. Най-важното нещо за тях е любовта и най-много – да бъдат обичани. Те са обладани от страха да не изгубят любовта на другите, заради което са изключително подвластни от тях.
  • Нарцистичен вид
    При него е налице самостоятелност и ниско ниво на боязън.
  • Натраплив вид
    Вместо боязън от загубата на обич този вид изпитва боязън от съвестта, вместо външна взаимозависимост той демонстрира, по този начин да се каже, вътрешна.

5. Николай Бердяев

Страхът е положение на треперещата, примирена, рухнала гад, която се намира в низините на битието и се вижда обградена с рискове.

Страх от Хаоса и от Бог

Религиозните вярвания освобождават от едни страхове и основават безчет нови, тъй като те стоят под знака на прегрешението.

Бердяев счита, че религиозната религия, каквато би трябвало да бъде, насочва неверния, изстрадал от света човек към познаване на действителността и го освобождава от фантасмагориите, основани от страха. Но той прибавя към нея личните си фантасмагории, родени от страха. Суеверието е страхова измислица. Под въздействието на страха вярата елементарно може да премине в поверие.

Страх от заболяванията и гибелта

Бердяев споделя, че самият боязън става болест и подобен човек стартира да вижда на всички места несъществуваща заплаха от болест. В сходна обстановка изпада и този, който се опасява от гибелта, защото той на всички места стартира да вижда призраците на гибелта.

Руският мъдрец счита, че към определенията за индивида можем да прибавим „ създание, изпитващо боязън “.

6. Чарлз Дарвин

 10 вероятности към страха

Дарвин изследва соматичните и физиологичните признаци на страха и ужаса при животните и индивида. Според него те могат да бъдат предизвикани от непосредствена заплаха или от страданията на различен човек.

В положение на боязън необятно отваряме на устата и очите си, повдигаме веждите за да се чува и вижда по-добре. Според Дарвин сме придобили този инстикт при подготовката да се срещнем с рискове. Наследили сме ускореното дишане и сърцетуптенето от предците ни, който са водили изтощителни битки, а от време на време под паника са бягали от враговете си. И даже когато не постъпваме по този метод, тялото ни реагира посредством тествани механизми. Изправянето на косите и (извинете) изпразването на наличието от червата съгласно Дарвин са останалите ни отбранителни средства от животните.

7. Мартин Хайдегер

Снимка: Renaud Camus/CC BY-SA 2.0

Според него страхът напълно измества съществуващото. Хайдегер намира разлика сред боязън и страх, само че ги счита за неразривни. Философът показва, че индивидът не се усеща удобно в страха.

Тази неуютност идва от неопределеността – това, че те е боязън от нищо и от на никое място. Тази неуютност значи, че не си си вкъщи.

„ У дома ” е всекидневието. Според Хайдегер обаче спящият боязън не се нуждае от будилника на невероятното събитие и няма потребност да е мрачно, с цел да ти стане неуютно . Той преглежда страха като първично характерен, генетично заложен в индивида.

8. Мишел дьо Монтен

 10 вероятности към страха
Снимка: Symac/CC BY-SA 3.0

Монтен преглежда способността на страха да ни умопомрачава. Той предлага за образец страха, който превзел стражата пред замъка „ Св. Петър “, когато Бурбонският принц завзел Рим. Знаменосецът бил толкоз изплашен от първия сигнал за паника, че хукнал стремително против врага със знаме в ръка, мислейки, че върви към своите.

Монтен счита, че страхът може да завладее както обособената персона, по този начин и огромна група хора. Също по този начин той може от една страна да активизира физическите ни сили, а от друга – да ни вцепени.

Монтен вижда, че положението на боязън надвива над доста наши инстинкти – вкус, потребност от сън и така нататък Всъщност френският мъдрец декларира, че страхът е по-мъчителен от гибелта.

Монтен намира паническия за най-обезпокоителен всред типовете боязън. Тъй като той може да завладее цели общества и армии. Някои последни международни събития като че ли ни припомниха това.

9. Дейвид Хюм

Хюм прави паралел сред страха и вярата. Общото им свойство е точно онази неистинност, това съмнение, което те предават на въображението, с помощта на противоположността на присъщите им гледни точки.

Освен това той счита, че страхът се поражда освен от евентуалното зло, само че и от неговата непосредственост. Дава образец с възприятието, което ни обзема на ръба на пропастта, въпреки всичко да е под наш надзор. Потръпваме заради близостта на бездната.

Дейвид Хюм счита, че по природа сме страхливи, защото всяко ненадейно нещо и самото удивление постоянно се трансформира в боязън.

Философът вижда също, че човек, който изоставя болния си другар, ще се тревожи за него повече по време на своето неявяване, в сравнение с, в случай че се намира до него, макар че той може би не е в положение да му помогне, нито пък може да съди за изхода от неговата болест.

10. Хорст-Еберхард Рихтер

 10 вероятности към страха
Снимка: Heinrich-Böll-Stiftung/CC BY-SA 2.0

Рихтер слага акцент върху страха от срама. Според него той е значим фактор в човешкото държание.

Този тип позор се образува още у детето, което е задължено да се държи обичайно и да не злепоставя родителите си. Рихтер съпоставя живота ни със сцена, на която непрекъснато попадаме под рецензията на родители, съседи и родственици. Изобличаването в нарушаване на общоприети правила и обичаи също предизвика боязън. Рихтер счита, че хората, които се опасяват от срама поради свои действителни или мними дефекти, изразходват голям запас, с цел да ги прикрият. А това им пречи да съумяват в живота и в специалността.

Философът дава още един образец, с който ще приключим: Една млада жена носела постоянно панталони и в никакъв случай поли и рокли, по тази причина тъй като в миналото по-рано майка ѝ ѝ била споделила, че нейните – преди безупречни крайници – в този момент наподобяват необикновено зле.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР