От старта на т.нар. мярка 60/40 до момента са изплатени

...
От старта на т.нар. мярка 60/40 до момента са изплатени
Коментари Харесай

Изплатени са общо 1,6 милиарда лева по мярка 60/40

От старта на така наречен мярка " 60/40 " досега са изплатени над 1,6 милиарда лв., сочат даните от разбор на специалистите на Националния застрахователен институт (НОИ). Анализът е оповестен в последния информативен бюлетин на Национален осигурителен институт, като документът съдържа данни, настоящи към 9 декември 2021 година, съобщи NOVA.

Стартът на мярката беше даден през април 2020 година, а все още срокът на деяние е избран до края на 2021 година

За най-малко един месец в мярката са взели присъединяване общо 13,4 хиляди работодатели и 325,5 хиляди служащи и чиновници. Четирите бранша с максимален дял от изплатените средства са преработваща индустрия (41,6 на сто), хотелиерство и ресторантьорство (14,6 на сто), търговия, ремонт на коли и мотоциклети (10,5 на сто), превоз, депозиране и пощи (9,5 на сто).

В тези браншове са съсредоточени близо 82% от всички непокътнати работни места и близо 70 на 100 от работодателите, взели участие най-малко един месец в мярката, се показва в разбора.

Регионалният взор демонстрира, че към 68% от средствата са съсредоточени в пет области. Това са София-град (36,6 на сто), Стара Загора (12,8 на сто), Пловдив (6,6 на сто), Варна (6,2 на сто) и Бургас (5,5 на сто), които са и областите с най-голяма бройка на популацията и с най-хубави стопански индикатори и положение на пазара на труда.

Най-голям дял от сумата са получили предприятията с 250 и повече обезпечени. Това са работодателите, получили поддръжка за опазване на максимален брой работни места (36,5 на сто). Предприятията с до 9 обезпечени през месеца на присъединяване в мярката съставляват 56,6 на 100 от всички взели участие най-малко един месец в мярката работодатели.

Средният брой месеци присъединяване в мярката е 7,9 за работодателите и 7 за служащите и чиновниците. Разпределението по брой месеци демонстрира, че малко под половината и от работодателите, и от служащите и чиновниците са взели участие за интервал от не повече от 5 месеца.

Разпределението на участниците по пол демонстрира съвсем равни дялове на мъжете и дамите. По възрастови групи доминират служащите и чиновниците на възраст сред 40 и 54-годишна възраст, написа още в разбора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР